Кои храни са богати на желязо?

Кои храни са богати на желязо?
Canva

Желязото е основен минерал, необходим на тялото ви за производството на хемоглобин, протеин в червените кръвни клетки, който транспортира кислород от белите дробове до останалата част от тялото ви. Желязото също играе роля в други функции на тялото, включително производството на енергия и синтеза на ДНК. Ето списък с храни, богати на желязо:

Спанак: Този зелен зеленчук е пълен с хранителни вещества и е особено добър източник на желязо. Една чаша варен спанак съдържа приблизително 6 милиграма желязо, което е повече от една трета от препоръчителната дневна доза за възрастни мъже и жени.

Леща: Лещата е не само богата на желязо, но и на протеини и фибри. Една чаша варена леща съдържа около 6,6 милиграма желязо.

Стриди: Стридите са чудесен източник на желязо, както и на протеини, омега-3 мастни киселини и витамин D. Шест средно големи стриди съдържат около 24 милиграма желязо.

Сушени плодове и ядки: Сушените плодове и ядки като стафиди, бадеми и кашу са добри източници на желязо. Например, половин чаша сушени кайсии съдържа около 1,4 милиграма желязо.

Птиче месо: Пилешки бутчета, пуешко и патешко месо са добри източници на хем желязо, вид желязо, което тялото ви абсорбира лесно. Говеждото месо също е добър източник на желязо.

Броколи: Броколите са не само богати на желязо, но и на витамини А, С и К. Една чаша варени броколи съдържа около 0,8 милиграма желязо.

Фасул: Фасулът е здравословна и богата на желязо храна. Половин чаша варен черен боб съдържа около 0,9 милиграма желязо.

Тофу: Тофу е добър източник на желязо, особено ако изберете варианти, обогатени с желязо. Половин чаша тофу съдържа около 3,6 милиграма желязо.

Шоколад: Тъмният шоколад е не само вкусен, но и богат на желязо. Един квадратен шоколад (около 1,5 унции) съдържа около 3,3 милиграма желязо.

Ядки и семена: Тиквените семки, слънчогледовите семки, кедровите ядки и ленените семена са добри източници на желязо.

Тези храни не само осигуряват необходимото количество желязо, но също така носят допълнителни ползи за здравето поради наличието на други основни хранителни вещества. Винаги е добра идея да балансирате диетата си с различни групи храни, за да сте сигурни, че получавате всички необходими витамини и минерали.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay