Вкусни кокосови купички с жасминов ориз с къри, приготвен в кокосово мляко и гарниран с хрупкаво тофу, сезонни зеленчуци, пресен кориандър и мента, с препечени кокосови стърготини.
Необходими продукти:
Кокосов ориз:
2 ч.ч. ориз (жасминовият е подходящ, но и обикновеният бял ориз ще свърши работа)
1 консерва кокосово мляко, около 400 мл
1 3/4 ч.ч. вода
2 с.л. жълто къри на прах
1 ч.л. морска сол
1 ч.л. пресен джинджифил, смлян или настърган
Сос:
2 с.л. Срирача
1, 2 с.л. соев сос
2 с.л. кокосова захар
Тофу и зеленчуци:
2 с.л. кокосово масло
450 г тофу
4 скилидки чесън, наситнени
2 с.л. лимонена трева, смляна
1 ч.л. пресен джинджифил, смлян или настърган
1 кг аспержи, нарязани на жулиени
Два стръка зелен лук, нарязани
1/2 ч.ч. грах
2-3 с.л. сок от лайм
1/4 ч.ч. пресен кориандър
1/4 ч.ч. прясна мента
1/2 ч.ч. препечени кокосови стърготини (неподсладени)
Начин на приготвяне:
Сварете ориза: В тенджера с капак добавете ориз, кокосово мляко, вода, къри на прах, сол и 1 чаена лъжичка джинджифил. При похлупен капак оставете да къкри. И гответе за 20 минути. Изключете топлината и оставете да престои с капак, докато сте готови за сервиране.
Направете соса: Разбийте заедно шрирача, брагс или соев сос и кокосова захар. Запържете тофу (или сгответе пиле, риба или скариди, ако използвате): Подсушете тофуто и го нарежете на дебели ленти. Загрейте тиган (харесваме чугун) до средно висока температура. Добавете 1 супена лъжица кокосово масло и малко сол и черен пипер. Добавете тофу и запържете за около 3 минути, без да местите тофуто наоколо, обърнете и запържете за още 3 минути. Оставете тофу настрана.
Запържете зеленчуци: В същия тиган добавете 1 супена лъжица кокосово масло запържете аспержи (или други зеленчуци) за около 1 минута. Добавете чесън, лимонова трева, джинджифил и разбъркайте на среден огън за около 3-4 минути, докато аспержите омекнат. Добавете зелен лук и 1 супена лъжица вода, изстъргвайки тигана, за да разхлабите всички залепнали парчета. Гответе още минута.
Комбинирайте: Добавете тофу, сос и грах и сок от лайм, като разбърквате, за да се комбинират. Свалете от котлона. Опитайте за соленост, като добавите още браги или соев сос, ако е необходимо.
Сервирайте: Поставете ориза в купичките с лъжичка сотирано тофу и зеленчуци. Поръсете обилно мента, кориандър и кокосови стърготини отгоре.
0 | 0 |