Еклеровата торта е изискана и вкусна десертна наслада, която включва слоеве от крем и еклери. Вече съм ви предупредил, че рецептата е малко по-сложна, но резултатът определено си струва усилията. Ето стъпките за приготвянето на еклерова торта:
Необходими продукти:
За еклерите:
1 чаша вода (240 мл)
1/2 чаша краве масло (120 г)
1 чаена лъжичка захар
1/4 чаена лъжичка сол
1 чаша брашно (120 г)
4 яйца
За крема:
2 чаши прясно мляко (480 мл)
4 жълтъка
2/3 чаша захар (130 г)
1/4 чаша брашно (30 г)
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
1 чаша заквасена сметана (240 мл)
За глазурата:
1/4 чаша вода (60 мл)
1/4 чаша захар (50 г)
2 яйца
1/4 чаша оцет (60 мл)
1/4 чаша краве масло (60 г)
Начин на приготвяне:
Започнете с еклерите:
В тенджера сложете водата, кравето масло, захарта и солта. Загрейте на среден огън, докато сместа заври и маслото се разтопи напълно.
Намалете огъня на минимум и добавете брашното. Разбъркайте бързо и с кръгови движения с дървена лъжица, докато сместа се отдели от стените на тенджерата и образува голямо топче от тесто.
Махнете от огъня и оставете да изстине за около 5 минути.
Добавете яйцата едно по едно, разбърквайки добре след всяко добавяне, докато получите гладко тесто.
Изпечете еклерите:
Загрейте фурната на 200°C.
Поставете тестото в пош.
Върху тава за печене, покрита с хартия за печене, направете малки еклери.
Печете в предварително загрята фурна около 20-25 минути, докато еклерите станат златисти и пухкави.
Изключете фурната и оставете еклерите да изстинат напълно.
Пригответе крема:
В средна тенджера разбийте жълтъците със захарта, докато стане светла и пухкава смес.
Добавете брашното и разбъркайте добре.
В друга тенджера загрейте млякото до кипване.
Постепенно го добавете към сместа от жълтъците, като постоянно разбърквате.
Върнете всичко в тенджерата и продължете да бъркате, докато кремът се сгъсти.
Свалете от огъня и добавете ваниловия екстракт. Оставете крема да изстине напълно.
Отделно разбийте заквасената сметана и след това я добавете към студения крем.
Пригответе глазурата:
В тенджера разбъркайте водата, захарта и яйцата.
Поставете на среден огън и добавете оцета и маслото.
Подгрейте сместа, докато глазурата започне да се сгъстява, като продължавате да разбърквате.
Махнете от огъня и оставете глазурата да изстине напълно.
Сглобете тортата:
Разрежете еклерите по дължина, използвайки нож.
Пълнете долната половина с крема и поставете горната отгоре.
Полейте тортата с готовата глазура и я приберете в хладилника за няколко часа, за да стегне добре.
Да Ви е сладко!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |