Предлагаме ви лесна рецепта за вкусна салата за голяма компания. За около 30 минути ще имате готово предястие за 10 огладнели приятели и дори може да не се наложи да правите вечеря.
Салата от картофи и прошуто
1,5 кг. малки, пресни картофи, разрязани на половинки
¼ ч. каперси, измити и нарязани
100гр. тънко нарязано прошуто
6 стръка зелен лук, нарязан на ситно
1/3 чаша стино нарязан магданоз или копър (според предпочитанията ви)
За дресинга:
¼ чаша зехтин
2 ч.л. бял балсамов оцет
2 ч.л. дижонска горчица
Начин на приготвяне:
Сварете картофите в голяма тенджера с подсолена вода за около 10-15 минути или докато леко омекнат. Прецедете водата и оставете да изстиват.
През това време направете дресинга. Смесете зехтина, оцета и горчицата, като за леснота можете да използвате буркан със завъртащ капак и разтръскате. Добавете и малко черен пипер, ако желаете.
Изсипете картофите в голяма купа и добавере каперсите и дресинга. Разбъркайте леко, за да комбинирате добре съставките. Оставете настрана да изстинат напълно картофите.
Вземете голям тиган за пържене и на среден огън запечете прошутото за около 2 минути всяка страна. Когато вече изглежда хрупкаво го изкарайте от тигана и го поставете в чиния покрита с кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Накъсайте на малки парченца.
Сега добавете зеления лук, магданоза (копъра) и прошутото към картофите. Разбъркайте за да се комбинират добре. Сервирайте според желанието ви.
1 | 0 |