Пренесете се в кафенетата на Истанбул с менемен. Тази вкусна, бърза и лесна рецепта за бъркани яйца с домати може да се сервира за закуска, обяд или вечеря.
Необходими продукти:
2 бр. домат
8 големи яйца
2 супени лъжици зехтин
1 голяма глава жълт лук, нарязан на ситно
1 чаена лъжичка сол
3 скилидки чесън, смлени или счукани
6 бр. турски зелени чушки, почистени от семките и нарязани на ситно
1 супена лъжица tatli biber salçasi (паста от турски сладки пиперки)
1 чаена лъжичка смлян пипер
1 чаена лъжичка сух риган
1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
За подправяне:
2 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка пул бибер
1/4 връзка пресен магданоз, едро нарязани листа
Начин на приготвяне:
Настържете доматите в средна купа. Изхвърлете излишната кора. Разбийте яйцата в отделна средна купа с бъркалка.
Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън. Добавете лука и солта и задушете, като разбърквате от време на време, за около 3 минути. Добавете чесъна, последван от зелените чушки и гответе, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците омекнат.
Добавете tatli biber salçasi и го разбъркайте в зеленчуковата смес, докато се разпредели равномерно. Прибавете настърганите домати, пул бибер, риган и черен пипер и оставете да къкри, докато по-голямата част от сока от настърганите домати се изпари и сместа се сгъсти, като разбърквате от време на време.
Изсипете разбитите яйца в тигана и разбъркайте, за да се разпределят равномерно в зеленчуковата смес. Разбъркайте внимателно, докато яйцата започнат да се стягат. Свалете от котлона.
Тъй като сместа има много домати и зеленчуци, консистенцията ще бъде по-влажна от обикновените бъркани яйца.
Смесете 1 чаена лъжичка пул бибер с 2 супени лъжици зехтин в малка купа. Гарнирайте менемена с овкусеното олио и нарязани листенца магданоз, разпръснати отгоре. Сервирайте веднага.
Остатъците трябва да се съхраняват в херметически затворен контейнер в хладилника и да се консумират в рамките на 2 дни. Менеменът може да се затопли повторно в микровълнова фурна или леко да се загрее в тиган на слаб огън.
3 | 1 |