Дори и да не сте пристъпвали в кухнята на някой от по-изисканите ресторанти, със сигурност сте гледали филми или поне картинки с готвачи. Благодарение на този факт сте наясно, че те носят шапки и, че тези шапки не могат да се сравнят с нищо, което сме свикнали да виждаме по улиците.
Замисляли ли сте се обаче защо всъщност съществуват тези шапки? Нашите колеги от Fitwell.bg са подбрали няколко теории, които претендират за отговор на този въпрос. Някои от тях звучат по-скоро нелепо, а други - направо абсурдно. Запознайте се с тях в тази статия.
Едната версия ни отвежда в ХVІІ век, когато готвачите са се считали за учени хора, както е и съвсем редно да бъде. А както може би знаете, по онова време учените често са били преследвани от Църквата. Забавното в случая е, че набедените са се криели именно в християнските храмове и дори са се предрешвали като местното духовенство. В един момент явно обаче са проявили някаква форма на богобоязливост, тъй като са решили да не прекаляват и да се разграничат от свещениците, нахлупвайки бели калимявки. Много недостоверен вариант, бихме казали.
Следващата версия също е много интересна. Тя се позовава на историята на древните асирийци, които са имали навика да тровят владетелите си в опит за отстраняването им от престола. Ето защо готвачите са били избирани много внимателно и са били на голяма почит в царския двор. Според легендата, тяхната високопоставеност допълнително е била обозначавана посредством своеобразна корона, която много е наподобявала царската, но е била направена от плат и по нея не са бляскали скъпоценни камъни. А специфичните зъбци на инсигнията били възпроизвеждани чрез надиплянето на плата. Много внушително.
А сега нещо малко по-правдоподобно, което датира от първата половина на ХІХ век, когато е живял великият "крал на готвачите и готвач на кралете" Мари-Антоан Карем. Същият се смята за баща на класическата френска кухня и е положил основите на голяма част от кулинарната терминология, която се употребява днес, както и на все още актуалното разделение на труда в кухните. За да разграничи функцията и ранга на всеки един от своите готвачи, Карем им възлага да носят шапки с различна височина, като за себе си запазва най-извисяващата се от всички.
За специфичните дипли по шапката пък се твърди, че най-вероятно са символизирали майсторството на готвача, за когото се е казвало, че трябва да е в състояние да сготви яйце по минимум сто различни начина. Оттам и стоте гънки. Днес едва ли сред нас има такъв изкусен кулинар, затова и стандартният брой на диплите е 48.
Още интересни статии от Fitwell.bg:
1 | 0 |