Майонезата е любим сос на малки и големи. Проблемът с нея обаче е, че за съжаление съдържа тежки яйца и голямо количество олио и по тази причина действа неблагоприятно върху талията, а и върху здравето ни. Да не споменаваме и майонезите в магазинната мрежа, които пък често са съставени от яйчен прах, мазнини с неясен произход и куп консерванти.
Открихме обаче, че съществува алтернатива на класическата майонеза от яйца. Тя се прави от мляко и зехтин и е изключително подходяща за топлите месеци, когато организмът има нужда от по-леки храни. Ето и рецептата.
Необходими продукти
1 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. зехтин
лимонов сок
щипка сол
щипка захар
Начин на приготвяне:
В дълбок съд смесете млякото и зехтина.
Добавете подправките и малко лимонов сок.
Сложете пасатора на дъното на съда, включете го и го задръжте в тази позиция.
Започнете бавно да издърпвате пасатора нагоре.
Съвети на Jenite:
Добавете копър, риган, чесън или друга подправка по избор.
Ако искате да направите по-малко или по-голямо количество от майонезата, прсто спазвайте пропорцията 1:2 мляко спрямо зехтин.
Ако тази статия ви е била полезна и искате да научавате още вкусни рецепти от необятния кулинарен свят, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!
32 | 3 |