Знаем колко е важно за една домакиня да се представи добре пред гостите си. Затова днес ви представяме оригинална идея за салата, която колегите от Kulinar.bg ни споделиха.
Впрочем по-точно е тя да се нарече "солена торта". И имайте предвид, че наистина е много лесна за изпълнение, макар да изглежда трудно на пръв поглед. Освен това ви гарантираме и безбройните комплименти, които ще получите при нейното сервиране. Заслужава си да опитате!
Необходими продукти
2 кг картофи
3 моркова
7 кисели краставички
300 гр пилешко филе
200 гр гъби
400 гр кашкавал
8 маслини
3 ч.л. зехтин
100 гр бекон
2 майонези
Начин на приготвяне
Започнете като обелите и сварите картофите и пилешкото филе по отделно. Когато приключите с това, пасирайте картофите като към пюрето добавите около 100 мл бульон от пилето. Сварените пилешки гърди нарежете на ситни парчета.
Отделно от останалите продукти задушете гъбите, които предварително сте нарязали. Към тях прибавете малко зехтин и мащерка.
След това настържете киселите краставички и морковите, а бекона нарежете на тънки и къси лентички.
Идва ред на реденето. Част от картофеното пюре сложете на дъното и по стените на форма за торта или по-дълбока купа. Слоят трябва да е плътен, за да се получи като "втора кожа” на салатата ви.
Върху картофеното пюре поръсете моркови. Отгоре намажете с майонеза. Следва пилешкото месо и върху него отново картофи.
Нека не забравяме и гъбите! Поръсете ги отгоре и веднага след тях настържете един слой кашкавал.
Добавете и киселите краставички с малко майонеза, а отгоре - бекона.
Картофеното пюре, което предварително сте смесили с настърган кашкавал, служи за "капак” на тортата.
Съдът вече трябва да е пълен. Оставете в хладилника за 3-4 часа, за да се стегне тортата. След това, ако се приготвили всичко в купа, обърнете я върху голяма чиния. Ако пък сте се отказали от купата и вместо това сте ползвали форма за торта, просто внимателно махнете обръча.
Последната стъпка е да намажете цялата торта с майонеза.
Декорацията оставяме на вашето въображение. Може да поръсите с маслини, грах, царевица или сварени яйца. Изборът е ваш!
Съвет: Към майонезата може да добавите малко кисело мляко, в приблизителна пропорция две към едно. Така тортата ви ще стане "по-лека”.
Приятен апетит!
Ако тази рецепта ви харесва, опитайте и други от салатените предложения на Kulinar.bg:
15 | 0 |