Наистина ли белтъците на яйцата са по-здравословни от жълтъците?

Наистина ли белтъците на яйцата са по-здравословни от жълтъците?

Страхът от зараза по време на пандемията от коронавирус ни принуди да си останем за няколко седмици вкъщи, като излизанията до хранителния магазин са сведени до минимум, така че ситуацията ни принуди да измайсторяваме вкусни ястия с основни продукти, като яйцата. Въпреки че те са една от най-консумираните храни в света, все още няма ясно становище дали и колко жълтъците на яйцата са здравословни.

Изглежда, че почти всяка седмица излиза проучване, свързано с животинските продукти. Някои отбелязват връзката между консумацията на яйца и смъртността, докато други установяват, че хората, които ядат редовно яйца, имат по-нисък процент на сърдечни заболявания.

И тогава идва големият дебат относно здравословните компоненти на различните части на яйцата и дали жълтъкът трябва да се избягва изобщо.

Яйцата са отличен източник на няколко ключови хранителни вещества, които се намират както в яйчения жълтък, така и в яйчения белтък. Хапването на цяло яйце ни зарежда с бум от полезни макро и микроелементи. Хранителният профил на едно голямо яйце се равнява на 77 калории, 6 грама мазнини и шепа отлични витамини, включително А, В2, В5, В12, Д и фолати, както и калий и цинк. Белтъците са нискокалорични и богати на протеини, докато жълтъците са с по-високо съдържание на калории и предимно добри мазнини.

Така че защо всички се опитват да избягват жълтъка? Всички имаме по един приятел, който поръчва омлет от яйчен белтък по време на обяд. Но наистина ли се грижат за здравето си, избирайки нискокалоричната, високопротеинова част от яйцето?

Докато белтъците са популярна храна за отслабване поради ниското им съотношение на калории и протеини, в повечето случаи избягването на жълтъка просто лишава тялото ви от някои страхотни хранителни вещества.

Жълтъците имат лоша слава от проучвания, направени преди повече от 50 години, които откриват, че холестерола в тях допринасят за високия холестерол в кръвта и впоследствие за развитие на сърдечни заболявания. Но нови изследвания твърдят, че диетичният холестерол има влияние върху този в кръвта на около 75 процента от населението.

Как да приготвите яйцата си по възможно най-здравословния начин? От пържени до сварени – има безброй начини, по които могат да се приготвят. От гледна точка на здравето, вероятно вареното яйце е най-доброто, тъй като не се използва допълнителна мазнина, защото се вари във вода. Може и да ги забъркате с малко зеленчуци, като по този начин ще добавите нужните за организма ви фибри.

Така че ако нямате наистина влошено здравословно състояние, което ви задължава да забравите за холестерола в жълтъка, си хапнете цяло яйце.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay