Патладжанът е един от главните герои на лятото. С него могат да се приготвят куп вкусни ястия и разядки като най-популярната е може би Баба Гануш. Ето как да я приготвите!
Необходими продукти:
1 глава чесън
Зехтин
Сол
Прясно смлян черен пипер
2 средни патладжана
3 с.л. лимонов сок
1/4 ч.ч. тахан
1 с.л. прясно нарязан магданоз
Щипка счукан червен пипер на люспи
Препечена филийка и нарязани зеленчуци за сервиране
Начин на приготвяне:
Преместете решетката на фурната в горната част на фурната и загрейте предварително на висока степен. Застелете голяма тава с фолио.Отрежете горната част на главата чесън и ги поръсете с чаена лъжичка зехтин. Овкусете със сол и черен пипер и завийте във фолио.
Надупчете патладжаните навсякъде с вилица. Поставете патладжаните и чесъна върху тавата и поставете във фурната. Печете, като обръщате от време на време, докато патладжанът се овъгли отвън и омекне отвътре, а чесънът омекне добре, 30 до 35 минути.
Съвет: Проверете готовността на патладжана с нож. Ако има съпротивление, продължете да печете.
Оставете патладжана да изстине 10 минути, след това го разрежете и извадете месестата част. Изхвърлете кожата и поставете вътрешността на патладжана в гевгир, за да се отцеди за 30 минути, като разбърквате веднъж на 15 минути.
В голяма купа смесете патладжана, печените скилидки чесън и лимоновия сок. Използвайте вилица, за да намачкате скилидките чесън, след което продължете да бъркате, докато патладжанът се разбие и лимоновият сок се абсорбира. Добавете тахана, 1 супена лъжица зехтин и настържете още малко чесън в купата. Разбъркайте, за да се комбинират и подправете със сол, след което прехвърлете в чиния за сервиране.
Гарнирайте с магданоз, черен пипер и малко зехтин. Сервирайте с препечена филийка и/или зеленчуци.
Приятен апетит!
1 | 0 |