Най-вкусната рецепта за Шакшука

Най-вкусната рецепта за Шакшука

Шакшука е лесна за приготвяне рецепта, при която яйцата, задушени в доматен сос, се подправят с кимион и пушен червен пипер. Поръсете го с кориандърсирене и маслини, след което го сервирайте за закуска, обяд или вечеря.

Необходими продукти:

2 с.л. зехтин

1 чаена лъжичка пушен червен пипер

1 чаена лъжичка смлян кимион

1/4 чаена лъжичка люспи от черен пипер

1 голяма глава жълт лук, разполовена и нарязана на ситно

2 скилидки чесън, нарязани на ситно

1 червена чушка, почистена от семките и нарязана на тънко

1 жълта чушка, почистена и нарязана на тънко

1 консерва цели белени домати

1/2 чаена лъжичка сол

Краве сирене, натрошено

1/3 чаша маслини каламата без костилки в саламура

4 големи яйца

Начин на приготвяне:

В голям тиган на среден огън загрейте олиото. Добавете червения пипер, кимиона и люспите от черен пипер и задушете за 30 секунди до минута.

Добавете лука и гответе, като разбърквате от време на време. Добавете чесъна, червения пипер и жълтия пипер и задушете за 15 минути или докато зеленчуците омекнат.

С гърба на лъжица или черпак направете 4 вдлъбнатини в соса.

Счупете едно яйце в чаша и внимателно го изсипете във вдлъбнатината, като внимавате да не счупите жълтъка. Повторете с останалите яйца.

Поръсете сиренето и маслините около яйцата. Покрийте тигана и оставете да къкри на среден огън за 8 минути или докато белтъците стегнат, а жълтъците са все още меки. (Ако обичате яйцата ви да са добре изпечени, гответе още минута или две.)

Гарнирайте с листа кориандър и поръсете люспи от червен пипер. Сервирайте директно с тигана.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay