Продължаваме да навлизаме в дълбините на традиционната българска кухня и по-конкретно на нейната царица - баницата. След като ви представихме един от класическите наложени варианти, днес идва ред и на витата вкусотия.
Необходими продукти:
100 мл олио
1 с.л. сол
2 с.л. оцет
70 г краве масло
6 яйца
400 г сирене
500 мл вода
800 г брашно
Начин на приготвяне:
Разбийте 2 яйца, водата, солта и оцета, пресейте брашното и направете кладенче в средата. Добавяйте по малко от сместа и месете до получаване на меко тесто.
Разделете тестото на 6 топки и премесете всяка отделно. Намажете ги обилно с мазнина и оставете да починат за 30 минути.
Върху набрашнен плот слагайте една по една топките и разточвайте всяка от тях с помощта на точилка, след което пренесете върху покривка и разтегляйте до получаване на тънка кора (тябва да прозира). Изрежете краищата и поръсете с мазнина и плънка (разбитите 4 яйца и сиренето).
С помощта на покривката навийте на руло и сложете в намазнена тава. Така се прави с всички топки тесто.
Готовата баница залейте с разтопеното масло и печете на 200 С до готовност.
Напръскайте с вода и завийте със суха кърпа.
Още рецепти от Kulinar.bg:
8 | 0 |