Така наречената салата "Цезар” носи името на италианеца Цезар Кардини, който през 20-те години на миналия век емигрира зад Океана и отваря ресторант в Тихуана. Веднъж, в разгара на честването на Деня на благодарността заведението му се оказва препълнено с посетители, а складът му - зареден с почти никакви продукти.
За да предостави на клиентите си вкусна храна, Цезар импровизира с наличните хляб, зелена салата, яйца, сирене, зехтин и сос "Уорчестър”. Именно така се ражда превърналата се днес в култова салата.
През годините, разбира се, салата "Цезар” претърпява различни трансформации, за да се стигне до днес, когато в почти всеки ресторант предлагат различна нейна версия. Затова решихме да ви предложим и нашата любима рецепта.
Необходими продукти за дресинга:
2 счукани скилидки чесън
2 с.л. едросмляна дижонска горчица
3 с.л. сос Уорчестър
сокът на 2 лимона
1 ч.ч. студенопресован зехтин
морска сол и черен пипер на вкус
Необходими продукти за салатата:
3 марули, нарязани на едро
150 г настърган пармезан
крутони
Начин на приготвяне:
Смесете чесъна, горчицата, соса Уорчестър и лимоновия сок в голяма купа. Добавете солта, пипера и зехтина и разбуркайте енергично.
Разбъркайте съставките за салатата и я залейте с готовия дресинг.
Съвет на Jenite
Ако искате да направите по-малка салата и дресингът ви се струва прекалено много, съвсем спокойно може да го прехвърлите в бутилка или бурканче и да го съхранявате в хладилник за следващия път.
Ако искате да научавате още вкусни и интересни рецепти, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!
19 | 3 |