Когато говорим за гурме, няма как да пропуснем френската кухня. Затова днес сме ви приготвили две свежи рецепти от страната на любовта.
Въпреки че във Франция залагат повече на рибата и морските дарове, ще ви представим една пъстра и здравословна салата, както и плодов десерт, защото jenite не можем без сладко. Е, тези палачинки няма да са толкова традиционни, защото вместо обикновено брашно се използва такова от елда.
Провансалска салата
Необходими продукти
1 малка зелена салата
5 домата
2 чушки
150 гр зелен боб
2 глави червен лук
2 скилидки чесън
3 яйца
1 краставица
100 гр дребни черни маслини
12 филета от аншоа
125 мл зехтин
сока на един лимон
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне
Зеленият боб и яйцата се сваряват и се охлаждат. Чушките се нарязват на ивици, краставиците на кръгчета, доматите на шайби, а зелената салата се накъсва на парчета. Вече изстиналите яйца се нарязват на четвъртинки, а лукът - на шайби. Всички нарязани зеленчуци се смесват в купа заедно с черните маслини и филетата от аншоа. После се приготвя сос от чесън, сол, черен пипер, зехтин и един смачкан на пюре домат.
Салатата е готова, когато залеете с приготвения сос продуктите, подредени в купата.
Бретонски палачинки
Необходими продукти
250 гр брашно от елда
350 мл вода
250 мл прясно мляко
1 яйце
50 гр масло
1 с.л. лимонов сок
1 ч.ч. пресни горски плодове
2 с.л. мед
2 с.л. конфитюр от малини
1 с.л. нарязана мента
Начин на приготвяне:
Яйцето, лимоновият сок, млякото и водата се смесват. После се добавят брашното и солта. Сместа трябва да престои известно време, преди да се изпекат палачинките в нагорещен тиган, намазан с маслото.
Палачинките "се завиват” с плодовете, ментата и конфитюра, като накрая се гарнират с мед и пудра захар.
Тези две френски предложения са много подходящи за горещите летни дни, тъй че можем да ви пожелаем само bon appétit !
13 | 1 |