Вещество, срещано в млечните продукти може да помогне да се предпазим от диабет. Това сочат резултатите от американско изследване, в което вземат участие над 3700 души.
Учените от университета в Харвард са установили, че веществото, известно като транс-палмитолеинова киселина, помага срещу диабет Тип 2. Хората с най-високи нива на транс-палмитолеинова киселина са изложени на 60 % по-малък риск от развитието на този вид диабет. При тях, освен това, са наблюдавани здравословни нива на холестерола и инсулина.
Мастната киселина, която доказано помага при диабет, не се произвежда от тялото, но се среща в продукти като прясното и киселото мляко, сиренето и маслото. Авторите на изследването обаче предупреждават, че тези продукти са богати на мазнини и ако се прекалява с тях, това може да доведе до натрупване на излишни килограми.
0 | 0 |