Препечените храни са вредни за здравето!

Препечените филийки трябва да бъдат златисти, а не черни

Препечените храни са вредни за здравето!

Учените предупреждават, че храните, съдържащи нишесте, като хляб и картофи, трябва да бъдат приготвяни до златисто, а не до черно, за да се намали примът на потенциално вредни вещества, които причиняват рак.

Химическият акриламид се получава, когато храните, съдържащи нишесте, се пекат или пържат на висока температура прекалено дълго време. При изследвания е доказано, че е токсичен за хората.

Въпреки че още не е доказано дали това може да причини рак, експертите съветват внимателно да следвате инструкциите за готвене и да не препичате храната.

Друго нещо, което трябва да избягвате, е да държите картофите в хладилника, тъй като нивата на захарта в зеленчуците се покачва при ниски температури. Това пък увеличава производството на акриламид по време на готвене.

Естественото химично вещество, образувано при реакцията на аминокиселини и захари, се намира в храни, съдържащи скорбяла, приготвени на 120 градуса. Такива храни са хляб, чипс, зърнени закуски, сладкиши, бисквити и кафе.

Не е установено точно какво количество акриламид е вредно за хората, но се старайте да приготвяте храните до златисто и съхранявайте картофите на тъмно място, над 6 градуса.

Хранете се разнообразно и балансирано, за да намалите риска от рак.  

Станете част от Jenite.bg във Facebook!   

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay