Променливото време ни носи пролетна умора, с която има един-единствен начин да се преборим - добрата храна. Плодовете и зеленчуците са най-добрият начин да си набавим енергия, но в напрегнатото ни ежедневие понякога е трудно да се храним здравословно.
Повечето от нас рядко имат възможност да консумират пресен плод и обикновено го заменят с вредни сандвичи, изядени "на крак". Други не ядат цял ден, а вечерта поглъщат главозаймаващо количество храна и веднага си лягат. Тези практики изтощават още повече организма, като го лишават от жизненоважните витамини, които се съдържат в плодовете.
Днес ще ви разкажем за един от най-трудните за консумация в офиса плодове - портокала. Той трябва да бъде обелен и разделен на парченца, но е толкова сочен, че не може да бъде консумиран на работното място, за да остане то чисто. Още повече, тази процедура отнема много време и за заетите хора е далеч по-лесно просто да хапнат една вафла например, докато продължават да вършат ангажиментите си.
Предимствата на принц Портокал са неоспорими, но има и начин да си набавите неговите полезни вещества без да преминавате през целия гореописан процес. Сокът от портокал също има своите ползи, въпреки че често бива подценяван.
Обърнахме се към проф. Божидар Попов – председател на Българското дружество по хранене и диететика, за да ни разясни разликата между натуралния сок и пресния портокал. Професор Божидар Попов обясни, че обикновено сокът от портокал, продаван в магазините, се извлича само от пулпата на плода, но потвърди, че е възможно портокалът да се пресова и по начин, който осигурява наличие на вещества и от другите му важни части.
Всъщност реалното изцеждане на един портокал запазва съдържащите се в него фитонутриенти, например полифеноли. Те са част от системата за естествена защита на растенията, като освен в кората на плода, се намират и в месестата му част.
Оказа се, че на нашия пазар е трудно да се открият фрешове от каквото и да е естество. Ала все пак разбрахме за съществуването на компании, предлагащи сокове с близки качества до тези на фреша. Те се произвеждат по различна и иновативна технология, наречена "Whole Press”, която гарантира изцеждането на полезни съставки от целия плод - пулпата, сърцевината на плода и месестата бяла част.
"Препоръчваме да се консумират свежи плодове и зеленчуци целогодишно, най-малко 500 грама дневно, но все пак може да заменим портокалите например с натурален сок, тъй като той максимално се доближава до полезния състав на плода.”, каза още председателя на Българското дружество по хранене и диететика.
И тъй като сме свикнали да подлагаме на съмнение всякакви рекламни слогани, запитахме професор Попов дали е възможно надписът "Без добавена захар” на натуралните сокове да е верен. Оказа се, че плодовете имат достатъчно количество натурална захар, така че сокът от тях е достатъчно сладък без допълнително подслаждане.
Божидар Попов поясни още, че плодовете и зеленчуците са в основата на хранителната пирамида, защото са най-важната част от ежедневното меню на всеки човек. Ето защо е важно да намираме поне малко време за консумация на полезни храни в името на нашето здраве. Било то под формата на цял портокал или просто чаша сок от него.
7 | 0 |