Работи ли фастингът?

Работи ли фастингът?

Някои хора постят като начин за отслабване. Други бързо се опитват да детоксикират телата си или гладуват по религиозни причини. Ако гладувате, за да отслабнете, трябва да преосмислите желанието си. Загубата на тегло може да не продължи след като приключите с гладуването.

Ако целта ви е да детоксикирате тялото си, трябва да знаете, че тялото ви естествено се детоксикира постоянно. Фастингите не са еднакви – някои допускат единствено консумацията на течности като вода, сок или чай. Други драстично намаляват калориите, но не спират с храната. А някои постят през ден.

Но защо гладуването може да доведе до обратен ефект? Когато ядете по-малко от необходимото и отслабвате, тялото ви преминава в режим на глад. За да спестите енергия, метаболизмът ви се забавя. Когато приключите с гладуването и се върнете към обичайната си диета, може да възстановите загубеното тегло, а след това дори и да наддадете.

Безопасно ли е гладуването? Гладуването в продължение на няколко дни вероятно няма да навреди на повечето здрави хора, при условие че не се дехидратират. Но гладуването за дълги периоди от време е лошо за здравето ви. Вашето тяло се нуждае от витамини, минерали и други хранителни вещества от храната, за да остане здраво. Ако не получавате достатъчно, можете да имате симптоми като умора, световъртеж, запек, дехидратация и неспособност да понасяте студени температури. Постното гладуване може да бъде животозастрашаващо.

Когато започнете да гладувате, тялото ви се настройва, като ограничава апетита ви, така че в началото ще се чувствате по-малко гладни. Но след като спрете да гладувате, апетитът ви се увеличава. Може да се почувствате по-гладни и е по-вероятно да преядете.

Не се подлагайте на глад, дори за кратко, ако имате диабет, защото това може да доведе до опасни спадове и скокове в кръвната захар. Не трябва да постят и бременни или кърмещи жени, хора с хронично заболяване, възрастни хора и деца.

Преди да преминете към нов начин на хранене, особено ако той включва гладуване, попитайте лекаря си дали той е добър за вас. Можете да се посъветвате и с регистриран диетолот, който да ви посъветва и помогне да съставите план за здравословно хранене.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay