В разгара на лятото доматите са едни от най-предпочитаните продукти, които използваме най-вече за салати. Само че вкусното червено изкушение има много повече приложения. Предлагаме ви няколко летни рецепти, обединени от една ключова дума: доматено.
Пожелаваме ви приятни мигове в кухнята и още по-приятни след това, на масата!
Любимият BLT (бекон, маруля, домати) сандвич на Америка в салатен вариант
Продукти:
1 чаша пълнозърнест хляб на кубчета
2 чаени лъжици зехтин
4 средно големи домата
3 супени лъжици майонеза
лук
2 чаени лъжици оцет
1/4 чаена лъжица чесън на прах
черен пипер
маруля
бекон
Начин на приготвяне:
В подходящ съд смесете зехтина и кубчетата пълнозърнест хляб и ги сложете в предварително загрята фурна. Изпечете до златисто, не повече от 15-20 минути.
За дресинга: разрежете 1 домат наполовина. В голяма купа нарежете двете половини с едро ренде. Добавете майонезата, лука, оцета, чесъна и пипера. Разбъркайте.
Нарежете останалите 3 домата. Заедно с марулята и крутоните ги добавете в купата с дресинга. Наръсете с бекон.
Пържоли с домати и мента
Продукти:
2 супени лъжици олио
4 пържоли
стандартна кутия чери домати, разрязани на половинки
2 смлени скилидки чесън
1/4 чаша накъсана мента
2 супени лъжици прясно изстискан лимонов сок
1/2 супена лъжица сол
пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В голям тиган, на средно-висока температура загрейте олиото. Сложете пържолите и от двете страни ги поръсете със сол и пипер. Задушете ги, докато се оцветят в кафеникаво.
За да приготвите соса, в голяма купа смесете всички съставки. Накрая, покрийте месото със соса и сервирайте.
Пресни домати, пълнени с кус кус
Продукти:
4 големи домата
150мл. сок от домати
3/4 чаша кус кус
50г стафиди
шепа пресен босилек
шепа магданоз
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Изрежете върховете на доматите и ги запазете. Извадете семената и месестата част, докато остане само обвивката. Разбъркайте доматеният сок, заедно с предварително извадената месеста част. Поставете обвивките, обърнати надолу, за да се отцедят.
Сложете кус-кусът в отделна купа и залейте с вода, колкото да го покрие. Оставете го да престои за около 10 минути. След това го добавете в доматената смес и оставете за още 10 минути.
Разбъркайте всичко добре, добавете стафидите, босилека и магданоза. Ако е необходимо, сложете сол и пипер на вкус. Напълнете доматите със сместа и покрийте с предварително запазените върхове. Ако остане плънка, можете да я добавите отстрани, като гарнитура.
Блъди Мери
Продукти:
50 мл. водка
100 мл. доматен сок
1 ч.л. лимонов сок
4-5 капки сос Уорчестър
2 капки сос Табаско
сол и черен пипер на вкус
Класическа украса: листа от целина, може и резенче лимон
Начин на приготвяне:
Всички съставки се разбиват в шейкър с лед. Коктейлът се прецежда в чашата за сервиране, където предварително са поставени 1-2 кубчета лед. Украсява се с резенче лимон и листа от целина.
4 | 0 |