Козунакът е най-традиционното ястие за Великден, затова ви представяме рецепта за вкусен домашен козунак.
Нужни са ви:
- 150 грама орхови ядки
- 100 грама стафиди
- 1 пакет локум
- 1 лимонова кора
- 1100 гр. брашно тип 500
- 100 мл. олио
- 100 гр. масло
- 1 пакетче мая
- 200 грама захар
- 250 мл. краве прясно мляко
- 5 яйца
Начин на приготвяне:
- Разбъркваме маята с малка част от прясното мляко, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. брашно и оставяме да втаса. Разбъркваме яйцата със захарта, добавяме втасалата мая, прибавяме останалото количество прясно мляко и разбъркваме.
-
На малки порции започваме да добавяме олиото и маслото, като започваме да омесване тестото с брашното, докато измесим меко тесто, което не лепне. Оставяме тестото при температура 30 градуса да втаса веднъж.
-
След като втаса, разделяме на топки и приготвяме желаните форми. От това количество тесто аз приготвям три броя козунаци в правоъгълни тави.
-
Правя ги като пличка или като руло, като слагам стафидите, орехите накълцани на едно и локума нарязан на кубчета. След като втасат във формите, пека на 180 градуса за 30-40 мин.
Забележка: Всички продукти преди да започнем приготвянето на тесто за козунак трябва да са темперирани при 30 градуса.
Източник: Kulinar.bg
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |