Рецепта за пелмени

Всяка култура има своя версия на пълнено и варено тесто- равиоли, кнедли, пелмени, тортелини...

Пелмените са малки "торбички" от тесто, често пълнени със смляно говеждо месо, ситно нарязан лук и различни подправки. Разбира се, има много варианти, но в тази рецепта кнедлите приличат на тортелини по начина, по който са оформени.

Плънката

Плънката може да бъде комбинация от телешко, агнешко и по-малки количества свинско. Понякога се добавят и гъби. В зависимост от региона могат да се сервират с доматен сос, горчица, заквасена сметана, поръсени с копър, поляти с чили масло или се поставят в бульон. В най-източната част на Русия пък се сервират със соев сос.

Какво представлява тестото за пелмени? 

Тестото за пелмени се прави от две основни съставки: универсално брашно и топла вода. Водата трябва да бъде топла, за да тестото бъде по-гъвкаво и лесно за навиване. Поради тази причина няма да имате нужда от машина за паста. 

Каква е разликата между пелмени, варенки и пироги?

Пелмените имат корени в Сибир и се превеждат като "хляб с уши".

Варенките идват от Украйна. Приличат на полумесеци, пълнят се с различни пълнежи като картофи, боб или сирене и се варят и сервират със заквасена сметана и пържен лук. Те също могат да бъдат пълнени с плодове.

Пирогите са подобни на варенките. Те са популярни в Полша, пълнени с картофи, понякога риба или месо, и се сервират с кисело зеле или гъби в зависимост от сезона. Те могат да бъдат запържени на тиган, дълбоко пържени или варени.

Най-хубавото на пелмените е, че можете да приготвите тестото и плънката, да ги оформите и да ги замразите. След това могат да се консумират до един месец. Освен това охлаждането на пелмените ще ги накара да станат меки и лепкави, така че замразяването е най-добрият вариант. 

Ето как да приготвите вкусни пелмени: 

Необходими продукти:

2 ч.ч. (около 240 грама) брашно

1 яйце

1/2 ч.л. сол

1/3 ч. топла вода

за плънката: 

250 грама мляно говеждо месо

1/2 ч. нарязан лук

1 ч. л. сол

1/2 ч. масло

заквасена сметана и нарязан на ситно копър, за сервиране

Начин на приготвяне:

Разбийте брашното, яйцето и солта с миксер на средна скорост, докато се образува пухкаво тесто. Налейте водата и продължете да разбивате. Продължете да разбивате, докато тестото стане гладко и еластично, около 5 минути. Увийте тестото в найлоново фолио и оставете да почине 15 до 30 минути.

Разделете тестото на 2 части. Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото с точилка. Изрежете около 50 кръга. Подредете върху набрашнена повърхност и покрийте с найлоново фолио. Оставете да почине. 

Сложете хартия за печене в голяма тава. 

В голяма купа сложете месото, нарязания лук и солта. Разбъркайте добре. 

Сложете по една лъжица от плънката върху всяко кръгче от тесто и сгънете така, че да се получат полумесеци. Притиснете ръбовете, след което издърпайте двата края, за да се получи желаната форма. Подредете пелмените в тавата. 

Оставете голяма тенджера с вода да заври. Пускайте по няколко пелмени наведнъж, когато изплуват, това означава, че са готови. Извадете пелмените с решетъчна лъжица и ги сложете в голяма купа. Добавете маслото и разбъркайте. Повторете с останалите пелмени. 

Сервирайте със заквасена сметана и нарязан на ситно копър. 

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay