Пици, мици... Да, и миците съществуват!
Шеговитата, римуващата се с "пица" дума идва от английските "meat” (месо) и "pizza” (пица) - получава се "meatza”. Цаката на мицата е в блата, който е направен не от тесто, а от месо, и по-точно – кайма. Това прави пицоподобния специалитет по-предпочитан от привържениците на мръвката, а и от непривържениците на брашното.
Е, вегетарианците ще бъдат разочаровани, но не съвсем, защото само да произнесеш думата "мица" е забавно, дори и без да се налага да я ядеш.
А сега, който се чувства заинтригуван, може да си спретне една "meatza”. Ще са му нужни:
800 г кайма
2 яйца
1 глава лук
сол и подправки според вкуса – риган, босилек, кимион, чубрица и др.
продукти за плънката – чушки, кашкавал, лук, маслини, гъби... пак според вкуса
Нека месото и пицата започнат да стават на мица. За да се получи това, първо хубаво се замесва каймата с яйцето, лука и подправките – това е сместа за блата.
След това фурната се пуска на 190 градуса. Тавата се застила с готварско фолио или още по-добре - хартия за печене (за да се избегне залепването). Каймата се изсипва за основа.
Отгоре се поставят вкусотиите за плънката, а ако ще има кашкавал, се добавя накрая - да си се разтапя.
Във вече горещата фурна се слага суровият специалитет. Би трябвало за около 40 минути да е готов, но времето зависи от индивидуалните фурнаджийски възможности.
Накрая си имате вкусна хрупкава мица! Може да споделите своите нетрадиционни рецепти с колегите от Fitwell.bg тук.
Още страхотни кулинарни идеи:
Най-хубавата торта
Свалки с гликемичния индекс
Пушена пилешка салата
6 | 0 |