Рецепта за содена питка за Бъдни вечер

Рецепта за содена питка за Бъдни вечер

Днес е Бъдни вечер! Един от най-светлите семейни празници. Има много традиции и обичаи, свързани с днешния празник, като повечето са свързани с трапезата за Бъдни вечер. Днес е последният ден от постите и поради тази причина всички ястия трябва да бъдат постни, включително и питката. По традиция на Бъдни вечер се прави содена питка. Тя се приготвя много лесно, но все пак ще споделим с вас рецепта за такава содена питка, подходяща за днешния ден. 

Необходими продукти:

500 грама брашно 

1 ч. ч. вода

3 с. л. олио

1 ч. л. сол

1 ч. л. сода за хляб

1 с. л. оцет 

Начин на приготвяне:

Брашното трябва да се пресее и да се направи кладенче. 

В кладенчето изсипете водата, олиото и загасената в оцета сода. 

Замесете тестото, оформете го на топка и оставете да втаса за около 30 минути. 

Намазнете една тавичка и оформете питката в нея. 

Украсете питката с кръст, слънце, грозд или друго пожелание. А може и да не я украсявате, само я убодете на няколко места с вилица. 

Печете на 180 градуса около 30 минути. 

След като извадите питката от фурната, напръскайте я с вода и я увийте в чиста кърпа, за да омекне. 

Да ви е сладко! 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay