Да, все още сме на френска вълна! И да, дойде ред и на главния специалитет в своеобразното ни седмично меню, посветено на изключителната кухня на западноевропейската страна. А той се нарича Шатобриан и не случайно е бил в списъка на любимите ястия на Наполеон Бонапарт. Сигурни сме, че след като го пробвате, вие също ще се влюбите безвъзвратно във вкуса му.
Необходими са ви:
350 г телешко филе
1 глава кромид лук
½ ч.ч. червено вино
2 с.л. зехтин
2 с.л. краве масло
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 230 градуса.
В огнеупорен тиган загрейте зехтина. Намажете месото с пипер и сол и го запържете в от всички страни.
Сложете тигана във фурната и печете месото за около 10-15 минути.
Преместете месото на дъска за рязане и ги покрийте с фолио. Mахнете цялата излишна мазнина от тигана. Сложете лука и го сотирайте за няколко минути, докато стане златист.
Добавете виното и усилете котлона до крайна степен. С помощта на лъжица премахнете малките изгорели остатъци от месото.
Когато сосът достигне консистенцията на сироп, го смесете с разтопеното масло.
Разжерете месото на порции и го поръсете със соса. Сервирайте с гарнитура от зеленчуци или салата.
Още вкусни идеи може да откриете във виртуалната кухня на Kulinar.bg.
1 | 0 |