Салата от "парашутчета" с пармезан

За тънка талия и крепко здраве

Салата от "парашутчета" с пармезан

Като деца мнозина от нас са си правили импровизирана трапеза с кюфтета от кал и салати от глухарчета/жълтурчета. Но не всяка пораснала домакиня знае, че тези интересни представители на флората могат да се прилагат и в истинската кухня за възрастни. 

На нашия си език ги наричахме "парашутчета", а французите са им дали името "dent-de-lion" - лъвски зъб. Хората по света знаят как да използват всички части на растението за гастрономически цели: от корените на жълтурчето се прави своеобразно кафе; от цветовете - вино, а в Савоя могат да ги трансформират и в конфитюр; листата най-често се превръщат в салата, но могат да се изпозват и за други, по-сложни ястия.

А салатата, освен че звучи забавна, е също така и много полезна. Според алтернативната медицина листата на глухарчето съдържат ред витамини и микроелементи, подобряват храносмилането, функцията на черния дроб, жлъчния мехур и бъбреците. Имат диуретичен, съответно - отслабващ ефект.

В случай, че вече сме успели да предизвикаме любопитството ви, представяме и една изискана френска рецепта за салата от глухарчета с риба и пармезан.

Необходими продукти за 4 порции:
1/2 глава ситно настърган лук
1 ч.л. дижонска горчица
1 с.л. червен винен оцет 
малко аншоа или риба тон, нарязана на съвсем дребни парченца
сол и черен пипер
3 с.л. зехтин
1 връзка листа от глухарчета (около 300 гр.), но внимавайте да са събрани от чисто място, а не от прашната градска среда; накиснете ги за половин-един час в подсолена вода, след това ги измийте и подсушете добре
30 гр. пармезан

Начин на приготвяне:
В малка купа смесете лука, горчицата, оцета и рибата. Добавете зехтина бавно, за да се получи добре разбъркан сос. Подправете със сол и пипер на вкус.

Залейте листата на глухарчетата с така приготвения сос и настържете пармезан върху готовата салата.

Ако не обичате салати с риба, спокойно можете да експериментирате и да я замените с хрупкави парченца пържен бекон и/или натрошени сварени яйца. Вместо пармезан може да се използва сирене Рокфор, печените орехи също са подходящи за включване в тази полезна рецепта.
 

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



35
Не е посочен 22.05.2012|14:32
салатата за мен е класически вид,без такива добавки-глухарчета (около 300)
34
Не е посочен 21.05.2012|14:31
ама за салата не бях чувала ,но сега разбрах
33
Не е посочен 19.05.2012|17:41
32
Не е посочен 19.05.2012|17:41
31
Не е посочен 19.05.2012|17:40
30
Не е посочен 19.05.2012|17:11
да живеят салатите
29
Не е посочен 19.05.2012|16:08
Като чуя глухарче и се сещам за Бредбъри!:)
28
Не е посочен 19.05.2012|15:58
Плюс това е доста здравословна.
27
Не е посочен 19.05.2012|15:52
От цветовете на глухарчето става страхотен мед - ароматен и полезен.
26
Не е посочен 19.05.2012|14:21
На всяка подобна рецепта много ще ходят и други сирена освен пармезан :)
25
Не е посочен 19.05.2012|14:19
Това че има аншоа и риба тон ще даде много ексцентричен вкус на яденето :))
24
Не е посочен 19.05.2012|14:16
Поредната страхотна рецепта! Благодаря ви, жените - да качвате повече такива :)))
23
Не е посочен 19.05.2012|13:53
Така и не проядох глухарчета :)))
22
Не е посочен 19.05.2012|13:32
обожавам салати :)
21
Не е посочен 19.05.2012|13:31
трябва да направя една такава :)
20
Не е посочен 19.05.2012|13:30
Може и да ми хареса: )
19
Не е посочен 19.05.2012|13:29
Трябва да пробваме, за да разберем.
18
Не е посочен 19.05.2012|13:29
аз съм опитвала вкусни са
17
Не е посочен 19.05.2012|13:14
глухарчетата може да са вкусни :)
16
Не е посочен 19.05.2012|12:49
Не обичам глухарчета, иначе бих я пробвала.
15
Не е посочен 19.05.2012|12:40
в другите страни ги използват много в кухнята
14
Не е посочен 19.05.2012|12:39
Много вкусно изглежда на снимката
13
Не е посочен 19.05.2012|12:19
Малко ме съмняват глухарчетата...
12
Не е посочен 19.05.2012|12:08
Аз ползвам листата за салата само преди растението да цъфне и наистина е страшно вкусно.
11
Не е посочен 19.05.2012|12:03
интересна салата :)
10
Не е посочен 19.05.2012|11:39
малко странно ми изглежда тази салата
9
Не е посочен 19.05.2012|11:33
Май ще се опитам да си я направя :)
8
Не е посочен 19.05.2012|11:32
Ще я пробвам :)
7
Не е посочен 19.05.2012|11:27
НЕ съм яла такава .
6
Не е посочен 19.05.2012|11:16
Много интересно изглежда!
5
Не е посочен 19.05.2012|10:49
дааа и нискокалорично, салатка можем да си хапваме с тонове без риск от надебеляване.
4
Не е посочен 19.05.2012|10:48
Нещо не ми допада салатата от снимката, най много си харесвам Шопската салата аз, или овчарската.
3
Не е посочен 19.05.2012|10:43
класическите салати повече ми допадат
2
Не е посочен 19.05.2012|10:22
много вкусно и полезно
1
Не е посочен 19.05.2012|10:11
това вече е нещо друго:)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay