Сладки приключения в Париж

Разходка из любимите сладкарници във френската столица

Сладки приключения в Париж

В Париж времето никога не ми стига, независимо с колко от него разполагам. Седмица, две, месец, два, три – винаги остават пропуснати неща, непосетени любими места, невидени приятели, необходени улици, паркове, градини, забележителности; недостатъчно бездействане и релаксиране по кафенетата, неопитани сирена, кроасани, различни печива и сладки изкушения.

За Париж тръгвам винаги със списък – с пропуснати и забравени неща от предния път, новости за опитване, любими места за повтаряне и за потретване. А всъщност ненавиждам списъците, плановете и разчетите, но в този случай е просто неизбежно, защото вниманието ми много лесно се разсейва отвсякъде и от всичко. От уханието на прясно изпечен хляб и кроасани, което лъха от всяка пекарна, от витрините с различни сладкиши, от олющените столове от извито дърво, които макар и видимо износени, те приканват да седнеш за едно café au lait.

Като казвам списък, не си мислете, че имам предвид онези за пазаруване, които можеш да скатаеш в джоба си. Тук става дума за цяла тетрадка, в която фигурират основно кулинарни цели, а най-голямо място е отделено на така наречените pâtisseries – сладкарниците.

Във Франция думата la pâtisserie има двойно значение и се използва едновременно за обозначаване на мястото, където се продават сладкарски изделия, както и за самите сладкарски изделия.

И този път отново времето препускаше и някак съвсем неусетно се изнизаха двете пролетни седмици, отредени за опитване и бродене из парижките сладки потайности, а в списъка ми пак останаха незачеркнати точки. Нищо, за другия път. Ще бъде допълнен, преподреден и очакващ ме. И тъй като всичко ми е още много прясно в съзнанието и дори все още доловимо на небцето, то подредбата се почва отсега.

Des Gateaux & du Pain
Самото име "Сладкишите и хлябът” подсказва че, тук могат да се намерят и двете. Освен това и са невероятно добри, а с това не може да се похвали нито едно друго място в Париж. Магазинът е изключително стилен и дори въвежда в лека заблуда, тъй като прилича по-скоро на луксозен бижутериен или парфюмериен магазин, отколкото на сладкарница или пекарна (въпреки че това явно се е превърнало в тенденция сред луксозните сладкарници) – с много черно, по-малко бяло, приглушена светлина, но акцентираща над основното, а именно - сладкишите и хляба.

За сладката страна отговаря Клер Дамон, която е единствената жена собственик на сладкарница в Париж. Огромното разнообразие от хляб е в ръцете на Давид Гранже.
Тук всичко винаги е като че ли направено току-що – много свежо и прясно.

Предложенията са сезонни и често се менят. Но тортата с манго и ванилия е едно от най-най-любимите ми неща. Kashmir също заслужава да се опита – страхотна комбинация от вкусове – шафран, портокал, фурми и ванилия.

Hugo & Victor
Тук движеща сила са вкусовете и ароматите – тяхната автентичност и неподправеност. Постоянни са вариациите около трите звездни съставки – шоколад, пралине и карамел, като те могат да се опитат през цялата година. Сезонно се представят и другите, обикновено пет,  и най-често плодови аромати. Идеята е на преден план да изпъкне плодът като основен акцент – зрял, сочен, в апогея на своя вкус.

А едно от нещата, които отличават в най-голяма степен Hugo & Victor от останалите pâtisseries, е силно намалената употреба на захар. Не сладостта е водеща, а чистият, естествен и могъщ плодов аромат.

Изкушаващите вариации към всеки аромат са три: Hugo - изцяло съвременни интерпретации на традиционни десерти, Victor - класически десерти с нотка оригиналност, и накрая – бонбоните – шоколадови полусфери, съчетали в себе си свежестта на настоящия сезон.

Оригиналността не спира дотук. Към всяка ароматна категория е подбрано точното вино, което допълва, противопоставя се или подсилва вкуса на сладките творения, за да е насладата още по-пълна и незабравима.

Un Dimanche à Paris
Стоящото години наред огромно празно помещение в сърцето на Saint-Germain des Prés се е превърнало в новото най-хитово заведение в Париж – бляскаво и свръхелегантно. На първия етаж са разположени бутик за шоколадови и сладкарски изделия, чаен салон, кухня и ресторант, а на втория има кухня за провеждане на курсове и обучения, салон за дегустации и такъв за коктейли.

Un Dimanche à Paris е единствената сладкарница в Париж, където сладкарите могат да се видят в действие – вляво от бутика е кухнята със стъклени стени и всеки може да стане свидетел на свещенодействието на майсторите.

Мястото е известно с невероятния си горещ шоколад и като че ли е изместило Angelina от лидерския пост в тази категория. А той, горещият шоколад, е наистина невероятен – силен, завладяващ и много плътен (при това без добавка на нишесте). Освен това се сервира в специални кани от лиможки порцелан.

Pierre Hermé
Включването на Pierre Hermé в моя списък дори не е нужно, защото няма начин да не го посетя отново, дори и без да си напомням. Фен съм и благоговея пред почти всичко, което Пиер Ерме прави – като започнем от кроасаните, минем през макароните (с особени пристрастия към шоколадовия, mogador и chuao) и бонбоните, та стигнем до тартите, сладкишите, еклерите.
Tarte Infiniment Vanille и Tarte Fine Porcelana са задължителни за опитване – първата е с 3 вида ванилия, а втората – с много рядък шоколад от какаови дървета албиноси.

La Pâtisserie des Rêves
La Pâtisserie des Rêves напълно отговаря на името си – "Сладкарницата от мечтите". Футуристична естетика, стъкло, стомана, свежи цветове – мостри от десертите са затворени в хладилни стъклени витрини, приличащи на стъклени капсули на времето. Имаш чувството, че са заредени за телепортация. Ех, така ми се иска да можеше в момента да се телепортират при мен. Но, уви, само на спомени явно ще го карам.

Тук кроасаните също са страхотни, бриошът пък е като голяма кръгла версия на кроасана, защото е от същото тесто и разликата е само във формата, но какво пък – повече маслен многолистен благодат. Това е и едно от малкото места в града, където може да се опита Kuign Amann – бретанско печиво с много масло и захар, което е и много вкусно.

Sadaharu Aoki
При Аоки нещата понякога са невероятно възхитителни, а друг път оставят странно усещане и дори объркване. Въпреки това този японец ми е влязъл под кожата много сериозно и винаги има с какво да ме изненада.

Палитрата от вкусове и аромати, с която работи Аоки, е много разнообразна и носи характерни за Далечния изток нотки и нюанси – зелен чай мача, боб адзуки (вид червен боб), уасаби, черен сусам, юзу (азиатски вид цитрус). Понякога комбинациите са изключително успешни, а друг път – не особено или поне не за европейския вкус. Въпреки това определено заслужава да се посети, та дори и да се повтори. Не са за пропускане шоколадовите бонбони с уасаби, макароните с юзу и еклерите с черен сусам.

Jacques Genin
Подходът на Жак Жьонен към сладкарството е семпъл и изчистен. Неговите десерти са изградени обикновено около един основен вкус или аромат и още един, най-много два, които го допълват.

Тук няма изненади, нито пък могат да се очакват някакви странни комбинации от вкусове и използвани съставки, но известният шоколатиер е умопомрачително педантичен във всичко, което прави – от избора на най-пресните плодове и качествени продукти, достойни да влязат в неговата кухня, до предлагането на само най-перфектните сладкарски изделия. Грешки, отклонения от неговите норми и несъвършенства, не се допускат.

Вкусът, преснотата на продуктите и перфектната техника на изпълнение са трите основни неща, характеризиращи десертите на Jacques Genin. Mille feuille с ванилов крем и малини се приготвя на момента и е толкова силно наситен с малките черни зрънца на ваниловата шушулка, че чак е невероятно как може да побере толкова много от тях, а вкусът е омагьосващ. Карамелчетата, въпреки небесната си цена, не може да се отрече, че са страхотни, особено манговото и джинджифиловото.

Заедно с Aoki и Un Dimanche à Paris, Jacques Genin е една от малкото сладкарници, където човек може да седне и на място, в приятната обстановка на чаения салон, да се наслади на сладкишите.

Coutume Café
Най-страхотното място за пиене на кафе. Всички кафе напитки се правят от професионален бариста, а кафе идеологията тук е изведена до ниво изкуство, примесено с наука.

Непременно трябва да се опита кафето, получено при студена екстракция, така нареченото кафе стил "Киото” или "24-часова инфузия”. Това кафе се прави със специален уред – от 3-литрова сфера с вода на всеки няколко секунди капе по капка в 2 цилиндъра, всеки от които съдържа по 200 грама смляно кафе. Така екстракцията продължава близо цял ден. В резултат се получава не само страшно ароматно кафе, но и съдържанието на кофеин направо ти отнася главата.

Сладки приключения в ПарижПочти навсякъде в Париж кроасаните са страхотни – с дъх на прясно масло, препечена коричка и мека, пореста средина, в която ясно си личат многобройните листове и пластове. Но 3 кроасана оглавяват моя списък с невероятно вкусни и нестандартни печива:

Кроасан със зелен чай мача от Sadaharu Aoki. Първо – кроасанът е зелен, и то напълно естествено, което само по себе си го прави интересен обект, заслужаващ внимание. Цветът идва от зеления чай. Второ – вкусът е толкова свеж, наситен, но и нежен – маслото и чаят мача са в сплотена идилия, от която в устата остава дълъг и незабравим послевкус.

Шосон с касис и виолетки от Des Gateaux & du Pain. При него ароматът на виолетки явно е толкова ефимерен, че, да си призная, моето небце дори не го отчете. Касисът обаче е невероятно могъщ, наситенолилав, много ароматен и с лека киселинност, която се връзва страхотно с хрупкавата и сладка карамелизирана коричка на шосона.

Кроасан Ispahan от Pierre Hermé – роза, личи и малини са ключовите нотки тук. Още от първата хапка сетивата изпадат в блаженство от лекотата на овкусената с рози бадемова паста, подсилена от нежните кисели нюанси на личи и малини. A за финал – глазура с розова вода и поръска от дехидратирани малини.

сп. Меню

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



30
Не е посочен 06.06.2012|12:31
как са ги подредили,чудно
29
Не е посочен 06.06.2012|12:22
Много добри изкушения :).
28
Не е посочен 06.06.2012|12:21
Наистина е така.
27
Не е посочен 06.06.2012|12:18
Много са яки.
26
Не е посочен 06.06.2012|12:18
Поздравления за автора, който е написал тази хубава статия.
25
Не е посочен 06.06.2012|12:18
Ммм, че вкусно!
24
Не е посочен 06.06.2012|09:15
хаахха,аз съм същата!тези снимки ми действат зле на психиката!:)
23
Не е посочен 05.06.2012|18:04
Там не залагат на количеството, а на качеството ;)
22
Не е посочен 05.06.2012|17:31
Обядът ми се стри доста постен на фона на тези гурме удоволствия.
21
Не е посочен 05.06.2012|17:30
От всички френски сладки изкушения любим ми е френския макарон :)
20
Не е посочен 05.06.2012|17:26
Искам от всичките показани поне по 3;)))
19
Не е посочен 05.06.2012|16:53
Изглеждат фантастично просто
18
Не е посочен 05.06.2012|14:44
толкова вкусни изглеждат!
17
Не е посочен 05.06.2012|13:58
Мдааа, лоши хора. Яде ми се сега страшно сладко.
16
Не е посочен 05.06.2012|13:55
как ми се хапва сега нещо сладко!
15
Не е посочен 05.06.2012|13:50
Два пъти съм била в париж и винаги се връщам с бутикови шоколади и миризливи сиренца :)
14
Не е посочен 05.06.2012|12:54
ДА, хем красота, хем изящество... много яко!
13
Не е посочен 05.06.2012|12:51
Ама там хората истински шоколад слагат, а не какао като тука.
12
Не е посочен 05.06.2012|12:49
Франция е едно, ами в Белгия какви неща има - майко мила...
11
Не е посочен 05.06.2012|12:18
шоколадови изкушения
10
Не е посочен 05.06.2012|12:11
Според мен задължително трябва да ни се случи :)
9
Не е посочен 05.06.2012|12:01
ммммммм както не съм яла 24 часа,има опасност на глътна монитора като на онази реклама на бисквитките
8
Не е посочен 05.06.2012|11:18
ама надебелително :Д
7
Не е посочен 05.06.2012|11:14
И аз това викам :)
6
Не е посочен 05.06.2012|11:13
Много съблазнително :)
5
Не е посочен 05.06.2012|11:07
ех , тези калории , ако не бяха те , само сладко щях да хапвам :)
4
Не е посочен 05.06.2012|11:05
Шоколадовите пасти определено ме изкушиха и сега рязко ми се преяде сладко.Калориии....
3
Не е посочен 05.06.2012|11:04
в Париж само изкушения може да срещне човек
2
Не е посочен 05.06.2012|10:54
по добре разходка в парка :)
1
Не е посочен 05.06.2012|10:49
Ако отида в Париж някой ден, ще си позволя такива изкушения.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay