Вероятно чийзкейкът има толкова разновидности, колкото и готвачи има по света. Можете да приготвяте вкусния десерт с малини, ягоди, цитруси, шоколад и какво ли още не. Класическата американска рецепта пък не съдържа плодове и акцент в нея е ароматната ванилия. Имате право да избирате между такъв, който се прави с печене и такъв, който не се пече. Като цяло, кулинарното изкушение ви позволява, дори задължава, да развихрите фантазията си в кухнята.
Избрахме за вас 3 рецепти за приготвяне на чийзкейк, които са лесни за изпълнение и дават невероятни резултати. Bon Appétit!
1. Лесен боровинков чийзкейк
Продукти:
2 пакетчета чаени бисквити с масло
1 пакетче масло (125 грама)
2 пакетчета крема сирене (по 125 грама)
1 заквасена сметана (400 грама)
1 желатин
1 буркан сладко от боровинки
Начин на приготвяне:
За блата:
Бисквитите се натрошават на ситно (по възможност, могат да бъдат смлени). Маслото се разтопява и се добавя към тях, като се объркват хубаво до получаването на хомогенна смес. Тя се разстила в подходящ съд и подравнява, най-добре с лъжица.
Двете пакетчета крема сирене и заквасената сметана се изсипват в купа и се разбъркват, най-добре с миксер. Към сместа се прибавя разтворен на водна баня и охладен желатин и получената смес се изсипва върху блата.
Накрая, най-отгоре, чийзкейкът се маже със сладкото от боровинки.
Препоръчително е, преди консумация, десертът да престои 3-4 часа в хладилника.
2. 10-минутен чийзкейк
Продукти:
2 пакетчета бисквити
1 пакетче масло (125 грама)
1 заквасена сметана (400 грама)
захар на вкус
конфитюр от череши, ягоди, малини или други плодове
Начин на приготвяне:
Бисквитите се смилат на прах и се смесват с маслото, докато сместта заприлича на тесто. Получената смес се разстила в подходящ съд.
Сметаната се разбърква със захарта и се изсипва върху бисквитения блат. Най-отгоре сладкишът се намазва с конфитюр и накрая се оставя в хладилника, за да стегне.
3. Шоколадов чийзкейк
Продукти:
125 грама шоколадови бисквити
6 с. л. разтопено масло
2 с. л. орехи и фъстъци
200 грама черен шоколад
600 грама крема сирене, може и извара
1 ч. ч. сметана
4 броя яйца
2-3 ч. ч. кафява захар
ванилия
Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитите, добавете разтопеното масло и бъркайте до познатото получаване на хомогенна смес. След това я разстелете в избрания съд, като потупвате с пръсти или си помагате с лъжица. Оставете я за около 30 минути в хладилника, за да се стегне маслото.
В горещ сух тиган запечете ядките за няколко минути. След това наръсете с тях блата (ако желаете, можете да ги нарежете на дребно).
За приготвянето на крема, на водна баня разтопете шоколада. Отделно разбийте крема-сиренето със захарта, сметаната и ванилията. Добавете яйцата едно по едно, докато разбърквате, а накрая - и разтопения шоколад.
Излейте крема върху блата и изпечете десерта в предварително загрята фурна. Оставете го да изстине в изключената печка. Накрая го сложете за няколко часа в хладилника.
50 | 0 |