Бутерките са чудесен вариант за разядка, а защо не и за бърза, лесна и лека вечеря. След по-малко от две седмици са Бъдни вечер и Коледа, което означава обилно хапване и пийване. Добра идея е в дните до празниците да хапваме по-леки храни, в по-малки количества, за да "оставим място" за обилните семейни вечери в празничните дни.
Бутер тестото е едно от най-великите изобретения. Могат да се направят страхотни вкусотии с него и то изключително лесно. Подходящо е както за различни десерти, така и за солени ястия.
Ето как да приготвите вкусни спаначени бутерки:
Необходими продукти:
1 с.л. олио или зехтин
1/2 глава лук
2 скилидки чесън
сол и черен пипер
250 грама крема сирене
2 яйца
300 грама спанак (може и замразен)
3/4 ч. сирене Фета
2 с.л. копър
2 ч.л. настъргана лимонова кора
спрей за готвене
1 лист бутер тесто
малко брашно
Начин на приготвяне:
Загрейте мазнината в дълбок тиган. Добавете нарязани на ситно лук, заедно с малко сол. Гответе, докато омекне, около 4-5 минути. Добавете чесъна и оставете на котлона още 1-2 минути.
В голяма купа разбъркайте крема сиренето и 1 яйце. Добавете сместа от чесън и лук, спанака, фетата, копъра и лимоновата кора. Накрая подправете със сол и черен пипер.
Подгответе форма за мъфини и напръскайте със спрей за готвене.
Върху леко набрашена повърхност разточете бутер тестото. Нарежете на малки квадратчета с помощта на остър нож. Поставете всеки квадрат бутер тесто в дупките на формата, като оставите ъгълчетата да стърчат.
Сложете по около 2 лъжици от плънкната във всяко квадратче от тесто. Сгънете ъгълчетата навътре и ги стиснете леко, за да не се отворят.
Охладете за около 30 минути и пуснете фурната да загрява на 200 градуса през това време.
Разбийте другото яйце с малко вода и намажете бутерките отгоре.
Печете до златисто, около 25-30 минути.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |