Тези 5 популярни храни губят вкуса си при замразяване

Тези 5 популярни храни губят вкуса си при замразяване
pixabay

Един от популярните методи за консервиране е  замразяването,  което ви позволява да  запазите ценните качества на прясната храна  дори през студения сезон. Не всички храни обаче понасят еднакво добре този процес – има и такива, които  губят вкуса и хранителната си стойност  при замразяване.

Най-яркият пример са  пресните домати.  Те лесно се замразяват и след това се използват в супи, сосове или  просто за салати.  Но, уви, след размразяване доматите се превръщат лишен продукт не само от сочност и ярък аромат, но и от повечето витамини. Под въздействието на ниските температури термолабилните витамини С и А се разрушават, вкусът също се влошава.

Не бива да замразявате и босилек.  Този ароматен компонент на много ястия  губи своя богат вкус  и мирис при замразяване. Вместо пикантен, леко сладък аромат, размразеният босилек ще излъчва само тревисти нотки. Но именно богатият аромат и вкус са основният коз на това зелено.

Яйца. При размразяване  те губят повечето от полезните си свойства:  съдържанието на витамин А, рибофлавин, холин и други хранителни вещества намалява. Освен това, когато се съхраняват във фризера за дълго време, структурата на яйцата се променя, поради което те могат да изглеждат неапетитни в готовото ястие.

Деликатните сортове сирена - например синьо сирене.  По време на процеса на замразяване и последващо размразяване текстурата на такива сирена се влошава, те стават ронливи и губят вкусовите си характеристики. 

Друг продукт, който е по-добре да не се замразява,  е авокадото. Този питателен плод, когато е изложен на ниски температури, губи не само нежната си каша, но и повечето от  ценните си хранителни вещества , включително витамини и здравословни мазнини.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay