Хранене по време на бременност – защо любимите ви храни вече ви отвращават?

Хранене по време на бременност – защо любимите ви храни вече ви отвращават?

Предполагате ли, че повече от половината бременни жени в света се отвращават от храни, които са си хапвали с особено удоволствие преди да заченат? Вярно е. Ние ще ви дадем отговор защо това се случва и какво може да направите, за да не влезете в статистиката.

Бременността причинява всякакви неща на тялото ви – подути глезени, болки в кръста и бедрата, болезнени гърди. Но знаете ли кое може да ви вбеси? Хранителните разстройства, обръщането на стомаха ви при всяко споменаване за хранене. Изгубили сте желание да си хапвате някогашните си любими храни?

Отвращението от храна е нормално и се случва при огромен брой бременни. Обикновено трае през първите три месеца от бременността, корелиращи с покачването, пика и спада на хормона на бременността човешки хорионгонадотропин.

Някои жени обаче изпитват отвращение през целия период на бременността, дори и след това. Според някои изследвания износването на дете може да промени предпочитанията на жената към определени храни с години, а понякога и за неопределено време.

Защо някои храни ни отвращават? Докато придобиването на нови хранителни навици може да е характерно за всяка бъдеща майка, изследване от 2015 г. показва, че жените, които износват момчета, са по-склонни да изпитват отвращение към определени храни. Теорията е, че мъжките ембриони са по-уязвими от женските, така че усещането за гадене се случва, за да се защити плода от потенциално опасни храни. Винаги е съществувала теорията за пренатални хранителни отвращения, възникващи с цел предпазване на майката и бебето от болести, пренасяни от храната и токсични вещества, но всъщност няма окончателна научна обосновка за това.

Така че кое причинява гаденето, ако не е полът на бебето или страхът от зараза с някоя болест? Най-вероятно причината е в миризмата. Жените, които имат отлично обоняние преди бременността, може да са по-предразположени към хранителни смущения. Нормалните промени в хормоните ви могат да засилят допълнително обонянието ви, което силно повлиява предпочитанията ви към храна и засилват гаденето. Миризмата отключва гаденето и възможното последващо повръщане. В допълнение към миризмите, храните, които са по-трудни за усвояване, като месо и пържени и/или храни с високо съдържание на мазнини, също могат да бъдат отблъскващи.

Класацията за храните, които най-често са причина за гадене, бива водена от пилешкото и червеното месо. Следващи в ранглистата са рибата и яйцата, последващи от пържените храни и храните с нишесте, като царевица или ориз.

Трябва ли да се притеснявате? Обикновено отвращението от храни не преминава драматично. Здравословната диета е тази, която би отговорила на вашите хранителни и емоционални нужди, както и на вашите лични предпочитания. Затова не се притеснявайте, че не харесвате вече кафе или пилешкор, потърсете други здравословни храни, с които да ги замените. Обърнете се към лекаря си, ако симптомите не отминават.

Как да се справите с отвращението? Продължавайте да приемате витамините си. Ако не ви понасят хапчета, изберете сироп или дъвчащи витамини. Избирайте правилнозеленчуците си. Смесете обикновени и сладки картофи, зелен фасул на пара, пюре от бобови растения и избягвайте зеленчуци с по-силен аромат, като броколи и карфиол.

Хапвайте студени ястия. Изберете сандвич или свежа салата пред гореща супа. Топлите храни са по-ароматни и могат да причинят повече гадене и повръщане. Заложете на бобовите растения. Ако не се разбирате с месото, хапвайте повече яйца, боб, ядки, сирене с намалено съдържание на мазнини, кисело мляко, ферментирали соеви храни. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay