Храни, които всъщност могат да ви отровят

Храни, които всъщност могат да ви отровят

Доста е трудно да се повярва, че много храни, които са част от ежедневното ви меню, всъщност са доста отровни и трябва да се консумират, спазвайки се подходящите предпазни мерки. Яденето на определени храни в големи количества или неволното поглъщане на част от растение може да нанесе повече вреда на вашето тяло, отколкото си мислите.

Ето няколко смъртоносни храни, за които може би не сте предполагали и с които трябва да внимавате.

Череши – въпреки несъмнените ползи за здравето на черешите, костилките и листата им съдържат силно отровни съединения. Ако костилките бъдат счукани, сдъвкани или дори леко повредени, те произвеждат циановодород. Той може да причини затруднено дишане, главоболие, тревожност, високо кръвно налягане, повръщане и евентуална бъбречна недостатъчност.

Гъби – една от най-смъртоносните гъби в света е зелената мухоморка. В света има над 100 по-малко отровни гъби и 12 смъртоносни вида. Отровните гъби обикновено се характеризират с ярък цвят и малки капачета. Могат да се открият във всеки континент, освен в Антарктида. Симптомите при отравяне с гъби варират от главоболие до припадъци или дори смърт.

Ревен – листата на ревена съдържат оксалова киселина, която може да причини много заболявания и често да доведе до образуване на камъни в бъбреците. Повръщането, треперенето, диарията, затрудненото дишане, паренето в устата и гърлото и кървавата урина са честите странични ефекти от прекомерната консумация на ревен.

Индийско орехче – въпреки че добавя деликатен вкус и аромат към различни ястия, индийското орехче е халюциноген, ако се приема в големи количества. Може да причини психологически ефекти и още по-лоши странични ефекти като гадене, дехидратация, повишен сърдечен ритъм, сухота в устата, повръщане и сърцебиене.

Зелени картофи – зелените картофи съдържат токсични елементи, известни като соланин, които могат да доведат до отравяне чрез въздействие върху нервната и храносмилателната система, причинявайки главоболие, умора, гадене, слабост, диария и повръщане. Яденето на зелени картофи определено ще ви разболее.

Рибата фугу, японски деликатес, е толкова отровна, че и най-малката грешка в приготвянето й може да бъде фатална. Тя е до 1200 пъти по-отровна от цианида и може да причини бърза смърт. Черният дроб, яйчниците и кожата на рибата съдържат отровата тетродотоксин, който влияя на нервната система на човека. Готвачите, която я приготвят, имат специален лиценз.

Маниока – маниоката, позната също като юка, е основна храна в различни страни. Не трябва да се яде сурова или неправилно сготвена, защото съдържа химикали, наречени цианогенни гликозиди, които могат да отделят цианид в организма при консумация. Яденето на сурова маниока може да доведе до тежки странични ефекти като парализиране на краката, повишен риск от гуша, ниски нива на йод и увреждане на органите.

Вярвате или не, суровите ядки кашу не са всъщност сурови, а са преминали през термична обработка. Така от тях се отстранява химикал, наречен урушил, който също присъства в отровния бръшлян. Консумацията им може да доведе до фатален изход, ако е прекомерна.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay