Храни, които децата не бива да ядат

Храни, които децата не бива да ядат

Всяка година около много бебета се разболяват от детски ботулизъм, заболяване, причинено от бактерия, която се открива в меда. Това може сериозно да засегне имунната система на децата, която все още не е достатъчно силна. Има още храни, които мислим за невинни, а всъщност са опасни за децата:

1. Плодови сокове и газирани напитки

Децата на възраст под една година никога не трябва да пият сок, докато по-големите могат да пият, но консумацията трябва да бъде ограничена. Газираните напитки съдържат бромирано растително масло, което може да доведе до бромна токсичност и да повлияе на детската нервна система, кожа и памет. Освен това соковете и газираните напитки съдържат много захар и много калории, които не са препоръчителни за деца.

2. Детски йогурт

Изкуствените оцветители и захарта, съдържащи се в тези кисели млека, са наистина нездравословни за децата и изобщо не са полезни. Давайте обикновено кисело мляко на децата, то е много полезно.

3. Пуканки от микровълнова фурна

Малцина знаят, че торбичките, използвани за пуканките за микровълнова, могат да отделят опасни химикали. Те съдържат перфлуорирани химикали, които се използват и в опаковъчната хартия за бързо хранене, и когато се нагряват, отделят съединения, които могат да бъдат потенциално вредни за развитието на децата и дори са свързани с рака.

4. Мед

Това може да звучи изненадващо, но медът, който е доста полезна храна, може да бъде изключително опасен за малки деца, по-малки от една година - без значение дали е суров или силно преработен. Токсичните бактерии, съдържащи се в меда, могат да причинят заболяване, наречено детски ботулизъм, което засяга неразвитата имунна система на децата и може да доведе до мускулна слабост и проблеми с дишането.

5. Консервирани домати и други консервирани храни

Бисфенол-А (BPA) е токсичен елемент, който се намира в много опаковъчни материали като пластмаса, но в по-големи количества той може да бъде открит и в консервните кутии, голяма част от него се отделя и в храната, съдържаща се в консервите. Този опасен елемент може да повлияе на развитието на детето, неговата репродуктивна система и мозъка му, а също така е свързан с рака.

6. Оризови барчета и оризови зърнени храни

Оризът в големи количества може да съдържа арсен, който е много опасен. Не давайте ориз на малките деца, защото те са по-чувствителни към него, отколкото възрастните.

7. Храни и напитки с ниско съдържание на мазнини, които съдържат аспартам

Много родители предпочитат изкуствените подсладители за децата си като начин да избегнат захарта. Изборът на "леки" продукти, които съдържат вещество, наречено аспартам, вместо захар, е далеч по-опасен. Проучване показа, че тези съединения в храните могат да ограничат един много важен ензим в нашето тяло, който предотвратява диабет и затлъстяване.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay