Храни, които могат да ви докарат лошо настроение

Храни, които могат да ви докарат лошо настроение

Храните, които ви носят добро настроение, и храните, предизвикващи лошо настроение, имат няколко общи неща по между си. Захарта в тях често причинява превъзбуждане, което скоро се срива, което води до мудност, безпокойство и раздразнителност. Но ефектът на влошаване на настроението е повече от физиологичен. Много хора приемат определени храни за здравословни и нездравословни. Когато хапват от нездравословните, могат да се почувстват засрамени, тъжни или ядосани.

Умереността е ключова, казват експертите. Редовната и прекомерна консумация на храни с високо съдържание на мазнини и захар може да повлияе негативно на настроението, но яденето само на една бисквитка може да достави удоволствие и комфорт на някои хора.

Малките количества алкохол могат да подобрят настроението ви. Но редовното или прекомерната консумация, може да го влоши, което едва ли е изненада за тези, преживели някога махмурлук. Проучвания показват, че алкохолът има предимства за здравето. Но никой не трябва да започва да пие заради тях.

Газираните напитки съдържат прости захари, които тялото абсорбира бързо, което води до повишаване на енергия. Замяната им с диетични напитки не е решение, защото подсладители като аспартам често са свързани с тревожност и депресия. Водата и чаят са най-добрите алтернативи на газираното.

Кофеиновите напитки предизвикват мозъка да отделя допамин и серотонин. Кофеинът е препоръчителен в малки дози, но често една допълнителна чаша кафе може да доведе до раздразнителност, възбуда и безпокойство. Но колко чаши кафе са допустими? Експерти посочват, че четири чаши кафе са максимумът на ден.

Бисквитките и тортите са пълни със съставки, водещи до загуба на настроение, като захар – бързо се разгражда до глюкоза и може да предизвика скокове и сривове на кръвната захар. Добрата новина е, че намаляването на приема на печива може да доведе до бързи резултати за повишаване на настроението. Ограничете консумацията им за няколко дни и вижте как ще се почувствате.

Пържените картофи може да са вкусни, но са пълни с наситени мазнини, рафинирани въглехидрати и излишна сол. Бавно освобождаващите се или сложни въглехидрати като пълнозърнести храни, кафяв ориз и киноа могат да повишат нивата на кръвната глюкоза по-бавно. Изборът им ще помогне на мозъка да получи постоянен поток от гориво за по-добро функциониране.

Независимо дали става въпрос за чипсове, пица, готовите за консумация преработени храни могат да ви накарат да се чувствате ужасно. Те съдържат големи количества рафинирани захари, наситени мазнини и консерванти. В комбинация тези съставки причиняват енергийни сривове, последвани от умора и намаляваща мотивация. Това обаче не означава, че никога не трябва да ги ядете. Но трябва да се стремите към здравословна диета.

Протеинът е неразделна част от здравословната диета, но някои протеини са по-добри от други. Опакованите и нарязаните меса са пълни с консерванти и добавки, които изсмукват енергията ви и подуват стомаха ви. Но алтернативи като домашни птици, риба, яйца, боб и домашни салами, могат да ви дадат нужната доза хранителни вещества.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay