Ето защо трябва да изядете един портокал още сега

Хайде на портокалите!

Ето защо трябва да изядете един портокал още сега

На прага на дългоочакваната пролет всичко е по-оптимистично, само плодовете в супермаркетите носят отпечатъка на отиващата си зима. Точно преди новите реколти свежи плодове да залеят щандовете, изборът ни е най-ограничен, затова именно сега е моментът да наблегнете на портокалите. Има ги почти навсякъде и са със сравнително добро качество, за разлика от вече поизгнилите мандарини и кивита.

 

В портокалите се съдържат голямо количество витамин С, витамини от група В и провитамин А. Те са лидери сред плодовете по съдържание на фибри (растителни влакна), а голямото количество пектин в тях спомага за намаляване на холестерола и кръвната захар, както и за синтеза на витамини.

 

Доказано е също, че портокалите помагат за пречистването на кръвта, тонизират целия организъм, зареждат с енергия и подобряват апетита. Признати са за най-доброто профилактично средство против простуда. Благодарение на съдържанието на калий в тях те имат и ясно изразено диуретично действие.

 

Най-благотворно за организма е да хапвате портокалите пресни. Алтернативите не са много - може да потърсите консервирани или да ги ползвате за гарнитура към различни меса. Класика в жанра, разбира се, е патицата с портокали. Леката киселина на цитрусовия плод прави месото на птицата по-крехко, а кората му придава тънък аромат.


Пробвайте някой път да добавите нарязан портокал към зелената салата или да я овкусите с прясно изцеден портокалов сок, вместо с лимонов. Така ще й придадете по-екзотичен средиземноморски вкус. 

 

Диетолозите съветват да изпиете чаша портокалов сок сутрин, 20 минути преди основната закуска, за да стимулирате събуждането на стомаха и да раздвижите метаболизма си.
1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay