За всеки вкус - и цвят!

За всеки вкус - и цвят!

За всеки вкус - и цвят!

Отдавна е известно, че цветовете влияят върху настроението, психиката и здравето като цяло. Затова не е чудно, че цветът на храната също може да предизвика различни реакции в организма. И както всяко нещо и това си има своето обяснение, което се крие в особеностите на нашето подсъзнание. Когато виждаме в чинията храни с различни цветове, това помага на организма да набере нужната енергия и да релаксира. Разбира се, тук става въпрос за естествени продукти, а именно плодове и зеленчуци. Дори съществува наука, наречена фитохимия, която разглежда химичния състав на растенията - витамини, минерали, захари, фибри, антиоксиданти. Наред с други въпроси тя изследва и връзката между хранителните стойности на храната и цветовете й. Точно за нея ще ви разкажат хората, които не само умеят да готвят вкусно, но и да се хранят здравословно - екипът на сп. Меню.

Според традиционната китайска медицина цялата вселена, в това число и човешкото тяло, се изгражда от пет основни вида енергия - дърво, огън, земя, метал и вода, всяка от които се свързва с определен цвят. За дървото това е зеленото, за огъня - червеното, за земята - жълтото и оранжевото, за метала - бялото, за водата - черното, синьото и пурпурното. Но ако не споделяте това виждане, то може да се изведе едно елементарно правило: всекидневното балансирано хранене трябва да включва храни с всички цветове. А това не е никак трудно да се постигне. Съчетанието е въпрос на лични предпочитания, вкус и фантазия. Затова просто експериментирайте с цвят и храна.

Червените храни като ягода, малина, домат, цвекло, чушки са богати на флавоноиди, които възпрепятстват мастните натрупвания, стимулират обменните процеси, подобряват кръвообращението, повишават работоспособността и са отлични антиоксиданти. Съдържащият се в червените зеленчуци ликопен прочиства токсините от тялото, а именно те са причината за някои видове рак. Ако се употребяват в големи количества обаче, те могат да предизвикат превъзбуждане и проблеми със заспиването. Чушките, например, съдържат бета каротин и много витамин С, стимулират ендорфините, които потискат болката и ни дават усещане за здраве. Червените люти чушки загряват и увеличават притока на кръв, а също така помагат за отпускането на мускулите на цялото тяло.
 
Жълтият цвят символизира слънцето и светлината, а продуктите с този цвят като лимони,жълти чушки, ананаси, ябълки, банани, царевица, кашкавал, яйчен жълтък дават енергия, стимулират храносмилането, подобряват апетита, способстват прочистването на черния дроб и активизират слабия стомах. Жълтите храни са и много полезни за нервната система, изчистват от токсините и подобряват вида на кожата. Плодовете и зеленчуците в тази гама също така съдържат редица антиоксиданти като витамин С, намаляват риска от рак, заздравяват сърцето и имунната система.

Белите храни са група, към която трябва да се отнасяме с малко повече внимание и не бива да се прекалява с тяхната консумация. Тук попадат прясното и киселото мляко, изварата и другите млечни продукти, а те имат редица лечебни свойства, подпомагат тялото при осигуряването и складирането на енергия. Според китайската медицина бели храни са още оризът, соята, карфиолът, целината, чесънът. Към тази група принадлежат и рафинираната захар и солта, а също и картофите, богати на въглехидрати, магнезий, калий и известно количество витамини В и С.
 
Зеленият цвят е символ на началото, на природата, носи баланс, хармония, свобода. Затова е добре и на масата да присъстват повече представители на зелените храни - зелена салата, маруля, зелен боб, броколи, грах, спанак. Те съдържат растителен пигмент, който регенерира клетките, подхранва мозъка, повишава активността, премахва напрежението. Хлорофилът, присъстващ в зеленчуците и плодовете със зелен цвят, стимулира изработването на еритроцити (червени кръвни телца) и активизира имунната система. Листните зеленчуци съдържат органичен сок с високо качество, който се състои от чиста естествена вода. Затова те действат като дезинфектанти спрямо бактериите и намаляват риска от хранителни отравяния и тумори.

Ако имате проблеми със съня, яжте сини храни. Всички те, като грозде, сливи, картофи със синьо-виолетова кора имат релаксиращо и успокояващо действие. Освен това съдържат биологично активни вещества - антоциани, които защитават кръвоносните съдове и зрението, полезни са за сърцето и успокояват болката.

Оранжевите плодове и зеленчуци - праскови, кайсии, тиква, мандарини, моркови спомагат за възстановяването на нервните клетки и обновяването на мускулните тъкани, подобряват настроението, помагат в борбата с умората и апатията, облекчават главоболието. Освен това тези растителни продукти стимулират метаболизма и подпомагат храносмилането, контролират равнището на пикочна киселина в кръвта и улесняват отделянето на токсини и вода от организма. Оцветените в оранжево храни съдържат много антиоксиданти, витамин С, каротиноиди и биофлавоноиди, полезни са за очите и са главни "виновници” за здравия вид на кожата.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay