Заслужава ли си да купувате обогатени храни

Екстра, повече, само сега!

"С повече калций", "Екстра фибри", "Добавени витамини" - всички тези послания показват само, че храната, която ще закупите, е обогатена по един или друг начин. Това означава, че определени хранителни вещества, които може дори да не се съдържат в оригиналния продукт са били добавени към него. Питате се, здравословно ли е да консумирате подобни храни? Зависи от вида на храната, както и от това, за какво я купувате.

 

Обогатяването не е задължително нещо лошо, тъй като има редица хранителни продукти с добавени вещества само с цел превенция на широко разпространени заболявания. Така например, трапезната сол бива обогатявана с йод от 1924г, за да предпази потребителите от гуша – заболяване, свързано с уголемяването на щитовидната жлеза. На хляба и зърнените продукти пък се добавя фолиева киселина, за да се ограничат вродените дефекти на селскостопанските култури.

 

Но много храни са обогатени заради маркетинговата стратегия на дадена компания, и то само с цел продажба. Това добавяне на екстра-нещо сработва, когато ви предложат сладолед с добавени фибри. Вие, в името на здравословното хранене (и познатата полезна думичка "фибри"), си го купувате, но от този акт печели единствено компанията – не и вашето здраве.

 

Запитайте се, дали това е най-подходящият избор за вас, тъй като на пазара има огромно разнообразие от стоки и всяка компания се стреми да ви "пробута" продукта си. Има здравословни храни с добавени витамини и минерали, като например портокалов сок или пълнозърнести вафли с добавен калций. Но други – протеиновите десерти, подсладените зърнени закуски, пакетираните снаксове и обогатената с витамини вода, са просто вредни храни, опаковани с "екстра" етикет за заблуда на клиентите.

 

А наистина ли имате нужда от това вещество? Ако сте алергични към млечни продукти, най-вероятно страдате от недостиг на калций. Следователно, храна с обогатени нива на калций би била полезна за вас, дори необходима. Също така, много хора не приемат достатъчно витамин Д, тоест инвестицията в такива продукти си струва. Ако не сте сигурни, че си набавяте оптимална доза от жизненоважните вещества, първо се обърнете към диетолог, а после – към обогатени храни.

 

Препоръчваме ви да осигурявате на организма си "екстра" витамини и минерали посредством естествените хранителни източници. Ако искате фибри, вместо сладолед с фибри, си купете пълнозърнеста закуска или бобови растения. Много по-добре е да си набавяте и антиоксиданти от природата – яжте плодове и зеленчуци, а не корнфлейкс с антиоксиданти.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay