Ягоди през цялата година

Яжте ягоди и през зимата

Ягодите се развалят бързо, особено ако са наранени или пък се съхраняват неправилно - например на много влажно или топло място. Ако искате да ги съхраните максимално дълго и да имате възможност да си похапнете от червеното удоволствие по всяко време през година, четете и се учете!

 

Узрелите плодове трябва да се съхраняват немити в хладилник, в найлонови торби. Замразените във фризер плодове могат да се съхраняват до десет месеца. Най-добрият метод да се запазят витамините в ягодите е бързото замразяване, след предварително измиване и подсушаване. Внимание! Не се допуска бавно или повторно размразяване, тъй като се губи значителна част от витамин С. Размразяват се в микровълнова печка на съответната програма. Консумират се в твърдо състояние преди окончателното им омекване.


Консервират се чрез изсушаване или с добавянето на захар при съхранение на тъмно. Дори при най-старателно спазване на технологията, при преработката се губи голяма част от витамините, от които най-чувствителен е витамин С. Запазват се минералите, органичните киселини и бета-каротинът. Хранителните влакнини намаляват след кулинарната обработка, което дори е полезно за деца със склонност към храносмилателни разстройства.


Привържениците на здравословния начин на живот предпочитат органичните плодове - екологично чисти. Те отстъпват в конкуренцията на наперените едри градински ягоди по външен вид, не могат дълго време да се съхраняват в складове, но затова пък са много по-вкусни и полезни.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay