Ягоди за здраве и вечна младост

Ягоди против стареене

Консумирането на ягоди забавя стареенето и дори предпазва от рак, показва изследване на испански и италиански учени.

 

Според тях ягодите помагат за увеличаването на нивата на антиоксидантите в кръвта, което предотвратява т. нар. окислителен стрес, забавя стареенето и дори намалява опасността от заболявания като рак, диабет и сърдечни болести.

 

За целите на експеримента учените давали по половин килограм ягоди на 12 здрави доброволци в продължение на две седмици. Те взели техни кръвни проби на четвъртия, осмия, дванадесетия и шестнадесетия ден, както и един месец по-късно. Резултатите показали, че редовното консумиране на ягоди увеличава нивата на антиоксидантите в кръвта и предотвратява разпада (хемолизата) на червените кръвни клетки.

 

Учените от Политехническия университет в Марке, Италия, и от университета в Гранада, Испания, смятат, че силата на ягодите се крие в съдържащите се в тях високи нива на фенолни съставки, които имат антиоксидантни свойства. Окислителният стрес може да възникне в процеса на стареене, когато упражняваме физическа дейност и дори при раждане, което показва потенциала на ягодите.

 

Сега учените искат да изследват дали подобно положително може да окажевлияние на яденето на по-малко количество ягоди като например 150-200 гр. и кои сортове ягоди съдържат най-много антиоксиданти.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 27.06.2011|13:32
Както ягодите, така и всички останали плодове са полезни за здравето ни, защото съдържат много витамини, от които организма ни изключително много се нуждае. При предишни проучвания учените вече доказаха, че ягодите намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт, също така помагат срещу рак на хранопровода и при гастрит, а стоматолозите сочат, че дори ягодите избелват зъбите. Затова хапвайте си колко искате плодове, може и да съдържат захар, но са много полезни.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay