Кулинарното ни околосветско пътешествие продължава и през тази седмица. Днес се отправяме към Африка, за да ви разкрием някои от най-емблематичните местни специалитети, характерни за различните региони на южния континент. Първата ни спирка е Сенегал, а първото ястие носи екзотичното име тиебу диене (което буквално означава "риба и ориз").
Необходими продукти:
2 кг риба
450 г ориз
1 кг домати
250 г карфиол
250 г бяло зеле
15 мл лимонов сок
щипка черен пипер млян
1 ч.л. червен пипер
100 г бяла ряпа
100 г патладжан
250 г праз лук
1 скилидка чесън
200 мл олио
50 мл доматено пюре
Начин на приготвяне:
Нарежете рибата на парчета.
Накълцайте на ситно лука, магданоза и чесъна.
Добавете черния и червения пипер, както и лимоновия сок.
Смесете подправките с рибата и я оставете да престои така няколко часа.
В дълбок тиган запържете доматите.
Добавете доматеното пюре, парчетата риба, зеленчуците и задушете на слаб огън 30 минути.
След това извадете рибата и в същия сос сложете ориза. Ако е нужно, сипете още вода.
Задушавайте, докато течността се изпари напълно и оризът стане готов.
Сервирайте рибата върху ориза.
Още изкушения с африкански привкус може да откриете в Kulinar.bg.
0 | 0 |