Палачинките са неизменна, да не кажем дори задължителна част от перфектната неделя сутрин. А днес ви предлагаме да изпробвате един малко по-различен, пикантен и изключително вкусен техен вариант. Той идва от Индия и се приготвя по следния начин.
Необходими са ви:
2 глави кромид лук
3 люти чушлета
1 ч.ч. олио
1 ч.л. гарам масала (индийска подправка)
3 ч.л. куркума
2 с.л. горчица на прах
1 скилидки чесън
4 домата
1 лайм
3 ч.ч. кокосови стърготини
1 щипка кориандър
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
3 яйца
2 консерви нахут
Начин на приготвяне:
Почистете лука и 2 от лютите чушлета. Пасирайте ги на едро с кухненски робот.
Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган. Добавете лучената смес, гарам масала, 1 ч.л. куркума, горчицата и смачкания чесън. Гответе около 10 минути, докато лукът стане полуготов.
Нарежете доматите на дребно и запържете с 1 ч.л. куркума и ½ ч.л. сол. Готви се за около 8 минути при редовно разбъркване, после съдът се покрива и сместа се оставя да почива на топло.
За приготвянето на заливката изстискайте сока от лайм в пасатор като добавите и другата люта чушка, кокосовите стърготини, кориандър, щипка сол. Пасирайте соса и го прехвърлете в купичка.
За палачинковото тесто смесете млякото, разбитите яйца, брашното и 1 ч.л. куркума до еднородна смес. Добавете отделената част от лучения сос.
Загрейте 1 с.л. олио в тиган на среден огън. Изсипете ¼ от предварително отцедения нахут, след което добавете и ¼ от тестото за палачинки.
Гответе около 3 минути до почти пълна готовност, след което с помощта на шпатула обърнете палачинката и гответе още 1 минута.
Повторете процеса за останалите 3 палачинки.
При сервиране всяка палачинка се поднася в чиния, полята с доматения и кокосовия сос.
Още куп индийски вкуснотии може да откриете в Kulinar.bg.
1 | 0 |