Е, може и да не го интерпретирате тъкмо като закуска, защото макар и в южната ни съседка това ястие често да се сервира именно сутрин, то реално представлява една своеобразна лятна манджа. При това изключително вкусна такава. А ето и как да си приготвите класически турски менемен.
Необходими са ви:
½ глава кромид лук
2 зелени чушки
2 червени чушки
4 доматa
4 яйца
100 мл зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. млян черен пипер млян
4 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на едро и го сложете при нагорещения в тиган зехтин. Посолете и добавете щипка черен пипер.
Нарежете чушките на едро и ги прибавете към лука.
Нарежете два от доматите на средни кубчета и ги сложете в тигана при останалите зеленчуци.
Останалите два домата нарежете на големи кубчета и ги прибавете чак след като всичко се е задушило добре и е омекнало.
Още преди да са омекнали и вторите два домата, направете четири дупки и в тях чукнете яйцата. Поръсете ги със сол и черен пипер.
Покрийте тигана и оставете ястието на средна температура за около 4 минути. Яйцата трябва да останат рохки.
Поръсете готовото ястие със ситно нарязан магданоз и поднесете със самия тиган на масата.
Още идеи за вкусни летни гозби може да откриете във виртуалната кухня на Kulinar.bg.
7 | 1 |