Балканите могат да се похвалят с една от най-шарените и вкусни кухни в целия свят. И не, не го казваме, защото сме българи, а защото ние самите винаги се впечатляваме както от нашите, така и от съседските гозби. Същото винаги се случва, когато имаме гости от други части на Европа или дори от други континенти.
Още едно доказателство откриваме и в кулинарната носталгия, която ни придружава по време на по-дълги пътешествия.
Отделен е въпросът, че като представители на едни доста пламенни народи, балканците често спорят за авторството и произхода на голяма част от храната, която така или иначе споделяме. Тук влиза дори киселото мляко, което на Запад е известно като greek style yogurt, а всъщност в направата му участва Lactobacillus bulgaricus.
Един кулинар обаче не трябва да се интересува толкова от произхода на ястието, колкото от вкусовите му качества. Нали така? Освен това, макар и споделени от повече държави, всеки народ е допринесъл с нещо свое в приготовлението на рецептите. Идеален пример тук са любимите на балканците (а и не само) баклава и мусака. Но да не изпреварваме събитията!
Защото в рамките на две поредни статии Kulinar.bg ще ни запознаят с някои от най-известните балкански манджи. Не е задължително те да са любимите ни/ви, по-скоро с тях най-често ни асоциира останалата част от света.
Албания
Албанската кухня е много интересна смесица между средиземноморски, турски, гръцки и италиански влияния. В готвенето широко се използва палитрата средиземноморски подправки, зехтин и масло. Тук също се похапват таратор, сарми и туршии. Особено интересна и заслужаваща внимание рецепта обаче е тази за кускус с яйца и спанак.
Босна и Херцеговина
Подобно на албанската кухня, тази на Босна и Херцеговина е любопитен микс между западни и източни влияния. Известна е с употребата на много подправки, но в умерени количества. Повечето ястия тук са леки и балансирани. Точно така бихме определили и една от най-известните им рецепти – тази за туфахия, или печена ябълка с пълнеж.
България
Тук, разбира се, няма как да сме безпристрастни, ако трябва сами да отличим едно единствено ястие, което да обобщи красотата на родната кухня. По света обаче най-много ни разпознават по майсторските баници. А може би най-любими на чужденците са баниците със сирене.
Гърция
С южната ни съседка отдавна сме в конкуренция по много кулинарни въпроси. Но сега не е моментът да спорим, а да си признаем, че много ги бива в приготвянето на мусака (гръцки вариант с патладжани), дзадзики и галактобурек!
Косово
Кухнята на Косово много наподобява тези на Албания, Сърбия, Турция и Гърция. Директно обаче ви казваме, че, посещавайки Косово, човек трябва задължително да си похапне бюрек и баклава, пийвайки боза. Типично по балкански!
Очаквайте съвсем скоро и втората доза балкански рецепти, подбрани от нашите колеги от Kulinar.bg!
3 | 1 |