Слагането на прекалено много чили или прекаляването с лютите чушки в ястието се случва и на най-добрите от нас. Това не означава, че трябва да изхвърлите перфектно приготвено ястие. Или в случаите, когато ястието е леко пикантно, но гостите ви не ядат люто изобщо. Няма страшно! Ето как да овладеете положението.
Има поне 6 неща, които може да използвате, за да поправите грешката.
Някои от триковете може да приложите и когато в ресторанта са ви сервирали много люто ястие.
-
Добавете нещо кисело.
В зависимост от ястието, може да добавите лимонов сок или оцет, нарязан ананас или доматен сок. Обикновено лимоновия сок или сокът от лайм подхождат на най-много вкусове.
-
Добавете зеленчуци
Някои хора добавят с ястието нарязани на кубчета картофи или моркови, ако е прекалено горещо. Захарта, която съдържат тези зеленчуци, помага на ястието да изстине по-бързо, а порестата им структура абсорбира част от лютото.
-
Добавете ядки
Може да звучи странно, но ако добавите фъстъци или бадеми в прекалено пикантно ястие, вкусът ще се нормализира.
-
Добавете захар
Захарта неутрализира лютото. Добавете една лъжичка захар или мед. Може да добавите дори кетчуп, но внимавайте, за да не се окаже, че сте си направили десерт.
-
Добавете бульон
Ако ястието е такова, че позволява да бъде разредено, добавете бульон или супа.
-
Добавете мляко
Или сметана, или йогурт. Идеята е да е млечен продукт. Има причина сметаната да е толкова популярна в мексиканската кухня, а индийската кухня да изобилства от сосове на млечна основа. Добавете една лъжица кисело мляко или сметана или поръсете с пармезан.
Има и още един начин да се справите с проблема: Ако са ви останали още продукти, от тези които сте използвали, добавете още от всичко, без лютата подправка. Защото на по-голямо количество храна, няма толкова да се усеща пикантния вкус.
За да избегнете подобни ситуации в бъдеще, слагайте малко пикантни подправи и опитвайте ястието преди да добавите още. Ако използвате люти чушки, опитайте чушката, за да видите колко е люта.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
7 | 1 |