Зеленчуково биряни

Биряни е ястие, популярно не само в Индия и Пакистан, а и по целия свят. Съставките и техниката на приготвяне зависят от региона и има доста вариации. Съставките, които се срещат в повечето от рецептите, включват пилешко или агнешко месо, яйца, kewra вода, която много прилича на розова вода, паста от чили, домати, лимон и/или копър.

В тази рецепта обаче няма месо. Зеленчуковото биряни обикновено съдържа печени зеленчуци, като зелен фасул, карфиол, грах, моркови и картофи, които не отнемат много време за готвене. Това е чудесен начин да оползотворите всички продукти, които са останали в хладилника ви. Освен това не се колебайте да увеличите подправките в рецептата по ваш вкус.

Биряни може да се сервира поръсено с кашу, стафиди или кайсии и пресни билки като мента.

Ето как да приготвите това екзотично и много вкусно ястие: 

Необходими продукти: 

За ориза:

1 ч.ч. ориз Басмати

1/4 ч. прясно мляко

1/8 ч.л. шафран

4 шушулки кардамон

1 канелена пръчка 

1 дафинов лист

щипка сол

1/2 ч.л. кимион

За зеленчуците:

1/4 ч.ч. масло

1 глава лук

1 1/2 ч.л. сол

1 1/2 ч.л. Гарам масала

1 ч.л. куркума

1/2 ч.л. кимион

1/2 ч.л. черен пипер

2-3 картофа

1 ч. карфиол

1 морков

5 скилидки чесън

2 ч.л. джинджифил

1/2 ч.ч. кисело мляко

2 с.л. сок от лайм

1 с.л. джоджен

Начин на приготвяне:

Изплакнете ориза и го накиснете в студена вода за 30 минути. 

Междувременно загрейте млякото в средно голям съд. Свалете от котлона и добавете шафрана. 

Отцедете ориза и го прехвърлете в средно голяма тенджера. Добавете кардамон, карамфил, канела, дафинов лист, сол, кимион и 1 1/2 чаши студена вода. 

Оставете да заври, след това покрийте и гответе на слаб огън, докато течността се изпари и оризът омекне, 10 до 12 минути.

Извадете и изхвърлете кардамона, карамфила, канелата и дафиновия лист. 

Разтопете 2 с.л. масло в голяма тенджера. Добавете лука, подправете с 1/2 чаена лъжичка сол и гответе, като разбърквате от време на време, докато се карамелизира и покафенее, 12 до 15 минути, след което го прехвърлете в малка купичка. 

Разтопете останалото масло в същия съд. Добавете кардамон, карамфил, канела, дафинов лист, гарам масала, куркума, кимион, черен пипер. Гответе, като разбърквате непрекъснато, около 30 секунди. 

Добавете картофите и карфиола и гответе, като разбърквате често и внимавате подправките да не загорят. Добавете морковите, чесъна и джинджифила за около 5 минути. Добавете киселото мляко, сока от лайм и джоджена. Подправете с останалата 1 чаена лъжичка сол. Изхвърлете кардамона, карамфила, канелата и дафиновия лист и оставете на котлона за още минута-две. 

В голям съд сложете половината от сварения ориз, след което малко от картофената смес и карамелизирания лук. Добавете останалия ориз, останалта смес и останалия лук. 

Полейте с прясното мляко. Можете да сервирате с кашу или сушени кайсии.

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay