Биряни е ястие, популярно не само в Индия и Пакистан, а и по целия свят. Съставките и техниката на приготвяне зависят от региона и има доста вариации. Съставките, които се срещат в повечето от рецептите, включват пилешко или агнешко месо, яйца, kewra вода, която много прилича на розова вода, паста от чили, домати, лимон и/или копър.
В тази рецепта обаче няма месо. Зеленчуковото биряни обикновено съдържа печени зеленчуци, като зелен фасул, карфиол, грах, моркови и картофи, които не отнемат много време за готвене. Това е чудесен начин да оползотворите всички продукти, които са останали в хладилника ви. Освен това не се колебайте да увеличите подправките в рецептата по ваш вкус.
Биряни може да се сервира поръсено с кашу, стафиди или кайсии и пресни билки като мента.
Ето как да приготвите това екзотично и много вкусно ястие:
Необходими продукти:
За ориза:
1 ч.ч. ориз Басмати
1/4 ч. прясно мляко
1/8 ч.л. шафран
4 шушулки кардамон
1 канелена пръчка
1 дафинов лист
щипка сол
1/2 ч.л. кимион
За зеленчуците:
1/4 ч.ч. масло
1 глава лук
1 1/2 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. Гарам масала
1 ч.л. куркума
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. черен пипер
2-3 картофа
1 ч. карфиол
1 морков
5 скилидки чесън
2 ч.л. джинджифил
1/2 ч.ч. кисело мляко
2 с.л. сок от лайм
1 с.л. джоджен
Начин на приготвяне:
Изплакнете ориза и го накиснете в студена вода за 30 минути.
Междувременно загрейте млякото в средно голям съд. Свалете от котлона и добавете шафрана.
Отцедете ориза и го прехвърлете в средно голяма тенджера. Добавете кардамон, карамфил, канела, дафинов лист, сол, кимион и 1 1/2 чаши студена вода.
Оставете да заври, след това покрийте и гответе на слаб огън, докато течността се изпари и оризът омекне, 10 до 12 минути.
Извадете и изхвърлете кардамона, карамфила, канелата и дафиновия лист.
Разтопете 2 с.л. масло в голяма тенджера. Добавете лука, подправете с 1/2 чаена лъжичка сол и гответе, като разбърквате от време на време, докато се карамелизира и покафенее, 12 до 15 минути, след което го прехвърлете в малка купичка.
Разтопете останалото масло в същия съд. Добавете кардамон, карамфил, канела, дафинов лист, гарам масала, куркума, кимион, черен пипер. Гответе, като разбърквате непрекъснато, около 30 секунди.
Добавете картофите и карфиола и гответе, като разбърквате често и внимавате подправките да не загорят. Добавете морковите, чесъна и джинджифила за около 5 минути. Добавете киселото мляко, сока от лайм и джоджена. Подправете с останалата 1 чаена лъжичка сол. Изхвърлете кардамона, карамфила, канелата и дафиновия лист и оставете на котлона за още минута-две.
В голям съд сложете половината от сварения ориз, след което малко от картофената смес и карамелизирания лук. Добавете останалия ориз, останалта смес и останалия лук.
Полейте с прясното мляко. Можете да сервирате с кашу или сушени кайсии.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |