Орзо с лимон и пармезан

Ако не сте фен на ориза, но обичате кремообразната текстура на ризотото, тази рецепта за орзо ще ви допадне. Това орзо се готви бавно в пилешки бульон и нишестето постепенно се освобождава, създавайки кремообразната текстура, типична за ризотото. 

Приготвянето на това ястие отнема не повече от 45 минути и е много важно да използвате прясно изцеден лимонов сок. 

Ето как да приготвите орзо с лимон и пармезан:

Необходими продукти:

1/4 ч. зехтин

3 скилидки чесън

1 ч.л. настъргана лимонова кора

250 грама орзо

2 ч.л. сол

1 ч.л. черен пипер

3 ч. пилешки бульон

1/2 ч. настърган пармезан

1 с.л. пресен магданоз

1 с.л. лимонов сок

1 с.л. зелен лук

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в голям тиган. Запържете чесъна за 2-3 минути. Добавете настърганата лимонова кора и гответе още 2-3 минути. 

Увеличете котлона и добавете орзото, сол и черен пипер. Запържете го за около 1 минута. Налейте 1 чаша бульон и оставете да къкри, като разбърквате често. След като пастата започне да абсорбира бульона и течността намалее наполовина, добавете още 1 чаша бульон. Продължете да готвите, като разбърквате и повтаряте с останалата 1 чаша бульон, докато се образува кремообразен сос и пастата е ал денте, общо около 10 минути. 

Свалете от огъня, добавете пармезана, лимоновия сок, магданоза и лука. 

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay