Ако не сте фен на ориза, но обичате кремообразната текстура на ризотото, тази рецепта за орзо ще ви допадне. Това орзо се готви бавно в пилешки бульон и нишестето постепенно се освобождава, създавайки кремообразната текстура, типична за ризотото.
Приготвянето на това ястие отнема не повече от 45 минути и е много важно да използвате прясно изцеден лимонов сок.
Ето как да приготвите орзо с лимон и пармезан:
Необходими продукти:
1/4 ч. зехтин
3 скилидки чесън
1 ч.л. настъргана лимонова кора
250 грама орзо
2 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
3 ч. пилешки бульон
1/2 ч. настърган пармезан
1 с.л. пресен магданоз
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. зелен лук
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в голям тиган. Запържете чесъна за 2-3 минути. Добавете настърганата лимонова кора и гответе още 2-3 минути.
Увеличете котлона и добавете орзото, сол и черен пипер. Запържете го за около 1 минута. Налейте 1 чаша бульон и оставете да къкри, като разбърквате често. След като пастата започне да абсорбира бульона и течността намалее наполовина, добавете още 1 чаша бульон. Продължете да готвите, като разбърквате и повтаряте с останалата 1 чаша бульон, докато се образува кремообразен сос и пастата е ал денте, общо около 10 минути.
Свалете от огъня, добавете пармезана, лимоновия сок, магданоза и лука.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |