От кухнята на пишман готвача: Шунка от пилешко месо

Ценна рецепта за вкусна домашна шунка

От кухнята на пишман готвача: Шунка от пилешко месо

Има храни, които винаги търсим в супермаркета, и дори не се замисляме, че можем да ги приготвим и сами вкъщи. Това са все онези продукти, които сме свикнали да получаваме наготово - например вкусни мезета.

Именно такива рецепти ще ви предлагаме в продължение на пет седмици - как лесно да направите в домашни условия онези продукти, за които винаги "тичате” до магазина. За успешното изпълнение на тази задача ще ни помогне Яна Имреорова.

Яна е почитател на домашната кухня. Преди време започва да списва своя кулинарен блог "При Яна", защото, както самата тя споделя, "не може да повтори два пъти една и съща рецепта”. Винаги се получава така, че започва да работи по някоя рецепта, но накрая добавя нещичко от себе си.

Така всъщност се ражда идеята за създаването на блога. Чрез него младата дама събира сполучливите си творения в един електронен рецептурник и половина на пишман готвача.

Кухнята за Яна не е задължение: "Тя е моето кулинарно мехурче, в което влизам, когато имам нужда от презареждане, разтоварване и вдъхновение”. Чрез оригиналните си рецепти тя кани всички наши читатели да посетят заедно с нея кулинарния й свят.

Днес ще ви покажем как да си приготвите шунка от пилешко месо. Процесът се състои от няколко прости стъпки, които не изискват върховни кулинарни умения, но пък за сметка на това дават превъзходни резултати.

От кухнята на пишман готвача: Шунка от пилешко месо

Необходими продукти:
350 грама пилешко филе (бялото месо от едно пиле)
800 мл вода (колкото да покрие филетата, за да поеме месото по-добре маринатата)

За маринатата:
1 ч.л. морска сол
1 ч.л. мед
1 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
1 скилидка чесън (може да се замени с дафинов лист или да се пропусне, в случай че не сте почитатели на чесъна)

От кухнята на пишман готвача: Шунка от пилешко месо

Мариноване на месото
Продуктите за маринататa се разбъркват, за да се разтвори всичко добре. С помощта на вилица надупчете месото, за да поеме по-добре маринатата.

Филетата се потапят в маринатата и се оставят в хладилника за период между 5 часа и 3 дни. Ако изберете да изчакате три дни, то на всеки 24 часа трябва да разбърквате маринатата и да обръщате филетата.

Обезсоляване
Това е много важна стъпка, особено ако сте решили да изберете по-дългото мариноване, което е по-подходящият избор за работещите дами. След като месото е мариновано, трябва да се обезсоли - накисва в студена вода за час за всеки ден престой.

От кухнята на пишман готвача: Шунка от пилешко месо

Подсушаване
Подсушете обезсоленото филе с кърпа или домакинска хартия. Завържете го с канапче или термоустойчив конец, за да е стегнато и оформено. Може да се приготви и без връзване, но се губи ефектът от приятния външен вид. Тук е моментът, ако решите да проявите творчество, да добавите парченца маслинки, прясна чушка и т.н. между отделните парченца филе.

Печене
Месото се пече на 120 градуса върху домакинска хартия, като от време на време се обръща. Ако имате термометър за месо, печете докато получите вътрешна температура 73 градуса. В случай че не разполагате с такъв, печете докато се получи златиста коричка.

След това извадете филето и го оставете да се охлади. Така приготвено може да се консумира до десет дни.

За да следите останалите материали от рубриката "От кухнята на пишман готвача", станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

14 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay