Произлизащо от италианската дума pasticcio, която означава "смес", Пастицио е класическо гръцко ястие, описано най-добре като кръстоска между лазаня и мусака.
Състои се от три отделни елемента – макарони или паста, кайма и сос Бешамел. Всички те се приготвят отделно, преди да се наредят в общ съд и да се изпекат.
Традиционно Пастицио се прави с дебела паста, известна като "Pastitsio Pasta No.2”. Тя е подобна на букатини, но е по-дебела. Тъй като тази паста не може да се намери особено лесно, можете просто да използвате букатини или друг вид макарони, по избор.
Сосът се състои от нарязан лук, чесън и кайма, към които се добавя доматено пюре- класически сос за спагети Болонезе. Единствената разлика е, че се добавят канела и индийско орехче.
Третият компонент е традиционен сос Бешамел, който се приготвя от мазнина, брашно и мляко.
Ето как да приготвите вкусна гръцка лазаня или Пастицио:
Необходими продукти:
2 с.л. зехтин
1 глава лук
3 скилидки чесън
2 ч.л. сол
700 грама кайма
1/4 ч. доматена паста
1/2 ч. червено вино
800 грама доматено пюре
1 1/2 ч. бульон
1 дафинов лист
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
350 грама букатини или друг вид паста
150 грама сирене Фета
2 яйца
1/2 ч. ч. масло
1/2 ч. ч. брашно
3 ч. мляко
1/2 к. л. индийско орехче, за соса Бешамел
200 грама кашкавал или пармезан
Начин на приготвяне:
В голям тиган на среден огън загрейте зехтина. Добавете нарязания лук, чесъна и 1/2 чаена лъжичка сол. Гответе, като разбърквате от време на време, докато омекнат, 4 до 5 минути. Добавете каймата и гответе още 5 минути, като я натрошите така, че да няма бучки. Отцедете излишната мазнина.
Добавете доматената паста и доматеното пюре. След това добавете виното, а 1-2 минути по-късно и бульона, дафиновия лист и подправките. Оставете да заври, след което намалете котлона и оставете да къкри, докато се сгъсти.
Свалете тигана от котлона, извадете дафиновия лист и оставете да се охлади.
Загрейте фурната на 180 градуса и подгответе тавичка, като я напръскате със спрей за готвене.
Сварете пастата за около 7-8 минути в подсолена вода. Добре е да бъде ал денте, за да не се пресготви с печенето във фурната.
Отцедете пастата и я прехвърлете в голяма купа. Добавете фетата и 2 белтъка и разбъркайте, за да се комбинират.
Изсипете пастата на дъното на тавата и я загладете леко. Отгоре изсипете готовия доматен сос с кайма и отново заравнете.
Разтопете маслото в малка тенджера. Добавете брашното и запържете за 1-2 минути. Накрая добавете и студеното мляко. Оставете на котлона за около 10 минути, докато се сгъсти. Свалете от огъня, добавете индийското орехче и малко сол.
Залейте ястието с този сос, а отгоре поръсете с настъргания кашкавал.
Печете около 45-50 минути, до златисто. Оставете да предстои поне 15 минути преди да сервирате.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |