Рецепта за стек Даян

Подобно на много класически ястия, официалният произход на стек Даян е неизвестен, въпреки че със сигурност е станал популярен в луксозните ресторанти в Ню Йорк през 50-те и 60-те години на миналия век. 

Елементите на традиционната пържола Даян включват крехко говеждо в сметанов сос, овкусен с телешки бульон, горчица, коняк и шалот, див лук или магданоз. През годините са се приготвяли всякакви вкусни варианти, но тази версия е доста близка до оригинала, с няколко допълнения за още по-добър вкус. 

Ето как да приготвите стек Даян:

Необходими продукти:

1 ч. телешки бульон

1 с.л. диджонска горчица

1 с.л. сос Уорчестър

1 1/2 ч.л. соев сос

4 телешки стека

сол и черен пипер

2 с.л. зехтин

2 с.л. масло

4 скилидки чесън

2 стръка мащерка

1 шалот

1 стрък зелен лук

1/4 ч. коняк

1/2 ч. сметана за готвене

1 с.л. магданоз

Начин на приготвяне:

В малка тенджера сложете телешкия бульон и оставете да заври, след което намалете котлона, докато остане ½ чаша. Това ще отнеме около 10 минути. Междувременно комбинирайте горчицата, соевия сос и соса Уорчестър в малка купа и разбийте. 

Подсушете пържолите с кухненска хартия и овкусете всяка пържола с щипка сол и ¼ чаена лъжичка едро смлян черен пипер от всяка страна, като леко притиснете пипера в пържолата, за да полепне. 

Загрейте голям тиган от неръждаема стомана или чугун на средно висока температура. Добавете зехтина и маслото. Веднага след като маслото спре да пръска, добавете пържолите в тигана и гответе около 2 минути от всяка страна. 

добавете счукания чесън и стръкчетата мащерка в тигана и продължете да готвите още 2 минути. Прехвърлете пържолите в чиния и оставете настрана.

Отстранете всичко освен 1 супена лъжица олио от тигана и върнете на среден огън. Добавете шалота и зеления лук и запържете за 1-2 минути. Увеличете котлона и деглазирайте тигана с коняк, като използвате лъжица или шпатула, за да изстържете запечените парчета на дъното на тигана. Оставете да къкри, докато конякът се изпари почти напълно, около 30 секунди.

Добавете редуцирания бульон и сместа от горчица и сос Уорчестър и оставете да къкри, за да се сгъсти леко. Добавете сметаната и оставете да къкри още 2 минути. Върнете пържолите в тигана, за да се загреят още малко. 

Гарнирайте с магданоз и зелен лук. Поднесете с пухкаво картофено пюре.

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay