Пърженето е най-доброто нещо, което може да се направи с остатъци от ориз. Леко изсъхналият ориз ще абсорбира повече от вкусовете и ще стане хрупкав, когато се готви. Ето как да направите вкусен тайландски ориз с пиле:
Необходими продукти:
2-3 червени люти чушки, нарязани на ситно
3 с. л. рибен сос
2 с. л. растително олио
2 броя пилешки гърди, нарязани
сол
черен пипер
1 морков, обелен и нарязан на кубчета
4 скилидки чесън, нарязан
4 стръка зелен лук, нарязан на ситно
1 ч. л. джинджифил
4 ч. сварен ориз
3 с. л. сос от стриди
2 големи яйца, разбити
резени лайм, за сервиране
Начин на приготвяне:
В малка купа комбинирайте чушките и рибния сос. Оставете настрана, докато приготвяте останалите съставки.
Подправете пилето със сол и черен пипер. В голям тиган на средно силен огън загрейте 1 супена лъжица олио. Добавете пилето и гответе, разбърквайки от време на време, докато се приготви, около 5 минути. Извадете пилето от тигана и го оставете настрани в чиния. Изцедете тигана, ако е необходимо.
Върнете тигана на котлона и загрейте останалата супена лъжица олио. Добавете морковите и гответе около 3 минути. Добавете чесъна, зеления лук и джинджифила и гответе около 1 минута. Добавете ориза, 3 супени лъжици от сместа от рибен сос и соса от стриди. Разбъркайте добре, след това избутайте ориза от едната страна на тигана.
От празната страна на тигана добавете още малко олио, ако тиганът ви е сух. Добавете разбитите яйца и бъркайте с гумена шпатула, докато леко се стегнат, след което разбъркайте с ориза. Върнете пилето в тигана и разбъркайте, за да се смеси.
Сервирайте, като украсите с резените лайм.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |