28.04.2024 | 16:00
Киселецът е питателна зеленолистна култура, която предлага множество ползи за здравето. Често пренебрегван, той е богат източник на основни хранителни вещества, антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Ето някои от предимствата на киселеца:
Високо съдържание на хранителни вещества: Киселецът...
26.04.2024 | 18:00
по статията работи: Jenite.bg
Вероятно сте забелязали голяма разлика в разнообразието от предложения в раздела за здраве или пекарната на вашия супермаркет през последното десетилетие. А напоследък ще забележите разликата навсякъде - от фризерите до секцията със закуски. Според...
26.04.2024 | 10:00
по статията работи: Jenite.bg
Някои храни естествено съдържат пробиотици или стимулират растежа на полезните бактерии в червата. Това са:
Кисело мляко и кефир: Тези млечни продукти са ферментирали с полезни бактерии като Lactobacillus и Bifidobacterium. Изберете тези, които...
25.04.2024 | 18:00
по статията работи: Jenite.bg
Великденските празници са време за празнуване, събиране с любимите хора и наслаждаване на вкусни традиционни ястия. Но освен всичко останало - това е и време за забавление или поне можем да го превърнем в такова, докато приготвяме красиви яйца и...
25.04.2024 | 10:00
по статията работи: Jenite.bg
Чаша ароматно кафе създава наслада, сутрин то ни събужда и ободрява. Но кофеинът, съдържащ се в напитката, е най-често употребяваният психоактивен наркотик в света. Какви проблеми създава този факт?Една чаша за събуждане сутрин, на кафе с колеги или...
24.04.2024 | 20:00
по статията работи: Jenite.bg
Обожаваме вкуса на ароматния козунак, който похапваме доволно всяка година по време на великдненските празници. Една от основните му съставки обаче е мляко, а добре знаем, че не всеки може или обича да го консумира. Затова днес ще разберем дали то...
24.04.2024 | 16:00
по статията работи: Jenite.bg
Строгите правила за здравословно хранене бавно остават в миналото, а диетолозите смятат, че хранителната диета трябва да бъде разнообразна. За да избегнете хранителни разстройства и да поддържате здравословно тегло, трябва да спрете да делите...
23.04.2024 | 14:00
по статията работи: Jenite.bg
Справянето със запек никога не е забавно, но за щастие има решения на този проблем, които могат лесно да бъдат намерени във вашата кухня. Има много съставки за облекчаване на запека, които можете да включите в диетата си под формата на храна...
23.04.2024 | 10:00
по статията работи: Jenite.bg
Пролетта е преходен сезон и в унисон с настъпващите промени в природата, такива се случват и при нас. Усеща се липса на енергия и настроение, пролетна умора, бързо изтощаване... За да се справите с всичко това и вместо да поглъщате изкуствени...
22.04.2024 | 18:00
по статията работи: Jenite.bg
Всеки ден включва три хранения и три закуски и има здравословен баланс на въглехидрати, мазнини и протеини. Освен това ще получите много фибри от пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и бобови растения.
Добре е да разменяте подобни елементи от...
22.04.2024 | 10:00
по статията работи: Jenite.bg
За да постигнат идеалното тяло, мнозина се отправят към фитнеса с намерението да отслабнат и да развият мускулна сила. Въпреки това, докато упражненията играят решаваща роля в процеса на оформяне, важно е да запомните значението на поддържането на...
21.04.2024 | 16:00
по статията работи: Jenite.bg
Марулята е невероятно здравословна храна, пълна с витамини, минерали и други полезни съединения. Ето някои от ползите за здравето от консумацията на маруля:
Високо съдържание на витамини: Марулята е отличен източник на витамини А и К, както и добър...
20.04.2024 | 14:00
по статията работи: Jenite.bg
Репичките са хрупкави, пикантни кореноплодни зеленчуци, които предлагат няколко ползи за здравето. Те са с ниско съдържание на калории, но богати на витамини, минерали и диетични фибри. Някои предимства на репичките включват:
Високо съдържание на...
19.04.2024 | 20:00
по статията работи: Jenite.bg
Черният боб е невероятно здравословна храна, която предлага редица ползи за здравето. Някои от основните предимства включват:
Високо съдържание на протеини: Черният боб е отличен източник на растителни протеини, което го прави чудесен вариант за...
19.04.2024 | 10:00
по статията работи: Jenite.bg
Това зелено смути с манго придобива ярък тръпчив вкус от замразена маракуя и помага за борба с възпалението от кейл. Фурмите придават естествена сладост без добавена захар. Макар кориандърът да не е типична съставка за смути, ние обичаме билковите...
18.04.2024 | 20:00
по статията работи: Jenite.bg
Дивият чесън, известен също като левурда, е многогодишно луковично растение, което принадлежи към семейството на чесъна. Той е бил използван от векове заради лечебните си свойства и хранителна стойност. Ето някои ползи от дивия чесън:
Подобряване на...
18.04.2024 | 12:00
по статията работи: Jenite.bg
Този киш без коричка е идеален за късна закуска или вечеря, поднесен със зелена салата отстрани. Можете сами да нарежете брюкселското зеле с остър нож или да потърсите предварително настъргани кълнове с други готови зеленчуци в местния магазин за...
14.04.2024 | 10:00
по статията работи: Jenite.bg
Великден наближава и е време да помислим за основното ястие, което ще поднесем на трапезата. По традиция, в българските домакинства се приготвя агнешко месо, овкусено с подправки и зелен лук. Но, ако искате тази година да замените традиционния...
13.04.2024 | 16:00
по статията работи: Jenite.bg
Вероятно шеф Манчев би казал, че пилешко месо за вечеря не се сервира. Но пък ние сме почитатели на леките меса, с които да не преяждаме вечер. Затова днес ви предлагаме 3 лесни идеи за бърза вечеря с пилешко!
ето три лесни идеи за вечеря с...
12.04.2024 | 12:00
по статията работи: Jenite.bg
От тефтера на баба: Традиционна българска рецепта за козунак
Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великденските празници в България. Това е богато и ароматно изделие, което символизира тялото на Иисус Христос. Козунакът...
11.04.2024 | 14:00
по статията работи: Jenite.bg
Боядисването на великденски яйца с естествени багрила е забавен, здравословен и екологичен начин да добавите цвят към празника. Ето ръководство стъпка по стъпка за създаване на естествени бои за яйца:
Материали:
Бяла или светла на цвят варена...
10.04.2024 | 12:00
по статията работи: Jenite.bg
Тези хрупкави пилешки котлети, овкусени с песто и гарнирани със сочни напукани домати, се сервират с кремообразна разбита фета. Потърсете сирене фета в саламура и го натрошете на ръка за най-добри резултати. Въпреки че обичаме живия жълт цвят и...
09.04.2024 | 20:00
по статията работи: Jenite.bg
През месец април има разнообразие от плодове и зеленчуци, които са в сезон. Ето някои от тях:
Ягоди: Сладки и ароматни, ягодите са вкусен начин да се насладите на сезона на ранната пролет. Те са отличен източник на витамин С и антиоксиданти.
Спанак:...
07.04.2024 | 16:00
по статията работи: Jenite.bg
Тези бисквитки получават повече протеини от яйца, фъстъчено масло и брашно от спелта – вид пшенично брашно, което е с по-високо съдържание на протеини и фибри от универсалното брашно и малко по-малко плътно от класическото пълнозърнесто...
06.04.2024 | 10:00
по статията работи: Jenite.bg
Тези мъфини с овесени ядки и банан постигат перфектния баланс на подправки и сладост. Овесените ядки омекват по време на печене, което прави тези мъфини достатъчно засищащи за закуска. Колкото по-узрели са бананите, толкова по-сладки ще бъдат...